linjekonferanse

Artikkelstart

Linjekonferanse er en samarbeidsform mellom rederier som driver regulær, internasjonal linjefart, for fastsettelse av seilingsdatoer, fraktrater og annet. Slike linjekonferanser bryter delvis med tanken om fri konkurranse og har vært drevet gjennom unntak fra konkurranselovgivningen.

Det er forskjellige linjekonferanser for de ulike transportveiene, for eksempel EuropaØst-Asia og Europa–Nord-Amerika. Norske rederier er med i linjekonferanser alt etter hvor de driver linjer, men har etter 1980 i begrenset grad vært engasjert i internasjonal linjetrafikk med skip.

I Norge er linjekonferanser og deres virksomhet i linjefart med skip mellom konvensjonsstater vært regulert i en egen forskrift av 6. desember 1985 og som bygger på en FN konvensjon fra 1974 om et regelverk for linjekonferansers virksomhet. Etter år 2000 er berettigelsen av slike linjekonferanser jevnlig blitt diskutert både i Norge, innen EU og i OECD og kan bli avviklet etter hvert. Årsaken er at undersøkelser viser at systemet ikke ser ut til å gi mer stabile priser eller et bedre skipningstilbud i forhold til fri konkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg