linjebredde

Artikkelstart

Linjebredde, et mål for båndbredden av spektrallinjer til lys sendt ut eller absorbert ved overganger mellom ulike energinivåer i atomer og molekyler. Alle spektrallinjer har en viss bredde, fordi frekvensen til lys sendt ut pga. overgang mellom to energinivåer i et atom, har en uskarphet som skyldes det eksiterte energinivåets levetid. Ifølge Heisenbergs usikkerhetsrelasjon er uskarpheten i lysets frekvens, og dermed båndbredden større, jo mindre levetiden til energinivået er. Båndbredden som skyldes uskarpheten i lysets frekvens kalles den naturlige linjebredden.

Også dopplereffekten som skyldes atomenes eller molekylenes termiske bevegelse, er viktig for spektrallinjenes bredde. Linjebredde pga. den termiske bevegelsen er vanligvis mye større enn den naturlige linjebredden. En tredje viktig årsak til spektrallinjenes bredde er kollisjoner mellom molekyler som sender ut lys.

Ved å måle linjebredden og intensitetsfordelingen innenfor linjen til spektrallinjer i lyset fra stjerner, kan man bl.a. bestemme stjernenes temperatur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg