Linfrø
Linfrø
Av /Shutterstock.

Global produksjon av linfrø, 1961-2021

1961 3014416
1962 3567128
1963 3563880
1964 3276909
1965 3934716
1966 3158945
1967 2582793
1968 3130030
1969 3404958
1970 4235815
1971 3286032
1972 2521591
1973 2490385
1974 2193542
1975 2570330
1976 2226070
1977 2858112
1978 2938754
1979 2940114
1980 2265627
1981 2246614
1982 2739404
1983 2339574
1984 2611172
1985 2594910
1986 2801323
1987 2850743
1988 2417566
1989 2271267
1990 2923101
1991 2671501.13
1992 2221952.86
1993 2156762.66
1994 2437825.99
1995 2472422.71
1996 2423614.11
1997 2244672.78
1998 2703754.2
1999 2685818.94
2000 1986903.58
2001 1830291.79
2002 1870754.41
2003 2009261.06
2004 1846973.29
2005 2699273.4
2006 2513502.11
2007 1658237.57
2008 1988578.7
2009 2158104.56
2010 1808080.37
2011 2165618.26
2012 2027339.6
2013 2273497.69
2014 2663662.81
2015 3149784.36
2016 2912557.09
2017 2875372.43
2018 2994939.98
2019 3059343.13
2020 3371957.39
2021 3339145.18
Kilde: FAOSTAT

Linfrø er frø av planter i linfamilien. De har fra gammelt av vært brukt mot forstoppelse, og inneholder forholdsvis mye linolensyre.

Faktaboks

Årlig global produksjon
3,3 millioner tonn (2021)

Frøene er glinsende brune, seks til åtte millimeter lange og flattrykt ovale. Av linfrø presses linolje til linoljemaling. Pressingen kombineres av og til med ekstraksjon. Restene fra pressingen brukes som fôr, linfrømel, for drøvtyggere.

Linfrø brukes i dag mye som tilsetning i brød, for eksempel i linfrøkneipp. Linfrø inneholder cirka åtte prosent fett, hvorav 72 prosent utgjøres av flerumettede fettsyrer. Linolensyre som er en omega-tre-fettsyre (18:3, omega 3), utgjør cirka 56 prosent av totalfettet og linfrø er dermed en vegetabilsk kilde til omega-tre-fettsyrer. 100 gram linfrø inneholder 16,5 gram linolensyre.

I medisinen kan linfrø, semen lini, brukes ved forstoppelse. Når frøene kommer ned i tarmen, svulmer de opp og stimulerer tarmvirksomheten. Samme virkning har «loppefrø».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg