Likviditetsreserver er de likvide midlene som forretningsbanker og sparebanker kan pålegges å holde med hjemmel i paragraf 4–6 i kredittloven av 25. juni 1965.

Faktaboks

Uttale
likviditˈetsreserver

Loven sondrer mellom primære og sekundære likvider. Som primær likviditetsreserve regnes beholdning av sedler og skillemynt, innskudd på ordinær foliokonto i Norges Bank, innskudd på bankgiro og beholdning av norske statskasseveksler.

Som sekundær likviditetsreserve regnes beholdning av norske statsobligasjoner og statsgaranterte obligasjoner. Likviditetsreservene skal utgjøre en bestemt prosent av bankens forvaltningskapital, men visse balanseposter kan bli unntatt.

Kredittlovens bestemmelser om likviditetsreserve var i omkring tjue år et sentralt virkemiddel i norsk kredittpolitikk gjennom myndighetenes endringer av særlig primærreservesatsen. Etter 1987 har dette virkemiddelet ikke vært benyttet.

Også sparebankloven og lov om forretningsbanker inneholder krav om at den enkelte bank skal ha visse beholdninger av likvide reserver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg