Ligningsmyndigheter, de myndigheter som etter ligningsloven (lov om ligningsforvaltning av 13. juni 1980) forestår utligning av skatt til stat og kommune.

De lokale ligningsmyndigheter består av ligningskontor, ligningsnemnd og overligningsnemnd. Ligningskontorene er statlige. Det skal være en ligningsnemnd og en overligningsnemnd for hvert ligningskontor. Før 2001 var det et ligningskontor i hver kommune, nå kan kontorene omfatte flere kommuner. I 2005 var det 99 ligningskontorer.

Ligningskontoret foretar forskuddsutskrivningen, ligningsbehandling etter å ha mottatt skatteyternes selvangivelser, formues- og inntektsansettelser og forbereder saker som skal avgjøres av nemndene. Kontoret ledes av en ligningssjef. Ligningsnemnda er et klageorgan og består normalt av en leder og fire andre medlemmer, valgt av kommunestyret/kommunestyrene. Overligningsnemnda består også av en leder og fire andre medlemmer. Det er det siste ordinære klageorgan.

For hvert fylke skal det være et statlig fylkesskattekontor og en fylkesskattenemnd. Fylkesskattenemnda skal bestå av en leder og fire andre medlemmer som velges av fylkestinget, i Oslo av kommunestyret.

Sentrale ligningsmyndigheter

For hele riket er det et sentralt statlig skattedirektorat og en riksskattenemnd. Skattedirektoratet ledes av Skattedirektøren. I tillegg er det enkelte særskilte sentrale ligningsmyndigheter, som Sentralskattekontoret for utenlandssaker, Sentralskattekontoret for storbedrifter og Oljeskattekontoret. Det er oppnevnt en særskilt klagenemnd for slike skattytere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Bård Eskeland

Denne bør vel revideres? (Men behold gjerne historisk informasjon.)

svarte Guro Djupvik

Hei Bård, Ja, det er på tiden med en gjennomgang av denne kategorien, for å oppdatere i henhold til skatteetatens nye terminologi. Redaksjonen jobber med saken! Vennlig hilsen Guro, redaktør

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Sverre Olav. Vi jobber med å finne rett fagansvarlig til å oppdatere hele denne kategorien. Hilsen Stig Arild i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg