Leverpostei er et pålegg som inneholder lever fra pattedyr eller fugl.

Det består av en farse av lever, kjøtt og ulike smakstilsetninger, og bakes i ovnen. Leverpostei på markedet selges som hermetikk og som fersk vare. Det finnes en rekke oppskrifter på hjemmelaget leverpostei.

og terrine er franske begrep som brukes om lignende produkter.

Ingredienser og tilberedning

Lever fra svin, storfe og lam er vanligst å bruke, men også fra fugl (kylling, and, gås) og vilt. I tillegg brukes kjøtt fra de samme dyr. Det er vanlig å tilsette ansjos til farsen, noe som forbindes med dansk tradisjon. Mange oppskrifter inneholder også spekk. Farsen blandes gjerne med en hvit saus laget av smør, mel, melk og egg. Det er et mangfold av ulike smakstilsetninger, for eksempel løk, hvitløk, allehånde, ingefær, nellik, salvie, muskat, rosmarin, kapers, pepper og salt.

Farsen fylles i former og bakes i vannbad i ovnen.

Innholdet av lever varierer med ulike oppskrifter, og de fleste på markedet inneholder fra 30 til 40 prosent lever. Industriprodusert leverpostei inneholder i tillegg flere tilsetningsstoffer som gir ønsket holdbarhet og smak.

Tilbehør

Leverpostei er et velkjent pålegg på brødskiver. Syltede rødbeter, sylteagurk og majones er vanlig tilbehør.

Næringsinnhold

Leverpostei er mest kjent for å være rik på jern, men inneholder mange viktige næringsstoffer. Lever som råvare er svært næringsrik.

Historikk

Leverposteien forbindes med 1800-tallets Danmark, men kommer trolig fra det franske kjøkkenet. I Norge er leverposteien koblet til Ole Sigvardsen fra Stavanger, men også Gunnar Nilsen. Den karakteristiske gule hermetikkboksen fra Stabburet, med bilde av et gutteansikt, ble lansert i 1949 som «alle barns favoritt».

Lever som råvare

Å benytte innmat fra slaktedyr i ulike matvarer, representerer tradisjonell kunnskap som reduserer matsvinn. Lever er kroppens renseorgan. Naturen kan være forurenset av tungmetaller som samles opp i leveren over tid, og derfor bør man fortrinnsvis bruke lever av unge dyr til mat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg