Leveren hos mennesket er den største kjertel i kroppen, veier hos voksne ca. 1,5 kg. Den ligger oppunder mellomgulvet med tre fjerdedeler til høyre for kroppens midtlinje. Baktil er den festet til mellomgulvet med bindevev. Størstedelen av overflaten er kledd av bukhinnen, som på forsiden danner en fold og deler leveren i en stor høyre og en liten venstre leverlapp. Innenfor bukhinnen er leveren omgitt av en bindevevskapsel. Leverarterien og portvenen trer inn i leveren på baksiden gjennom leverporten, og deler seg i stadig tynnere grener, alle omgitt av bindevev. Sammen med blodårene går lymfeårer og galleganger som trer ut av leveren gjennom leverporten. Alle disse årene danner et slags «skjelett» av bindevev omkring levercellene og gir leveren dens svampaktige konsistens. Leveren har en rikelig blodgjennomstrømning, omkring 1,5 l i minuttet. Den forsynes med oksygenrikt blod gjennom leverarterien fra aorta (kroppspulsåren). Storparten av blodet kommer imidlertid gjennom portvenen fra magesekken, milten, bukspyttkjertelen og tarmene. Dette venøse blodet er rikt på næringsstoffer fra tarmene.

Leveren er et livsviktig organ med mange funksjoner: Levercellene produserer galle. Den samles først i fine gallekapillærer som etter hvert forener seg til større galleganger. Disse samler seg til levergangen. Herfra kan gallen følge den store gallegang til tolvfingertarmen, eller den kan gå til galleblæren for senere å bli tømt til tarmen. Leveren spiller en viktig rolle i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner. Den lagrer glykogen og regulerer blodsukkerkonsentrasjonen. Den syntetiserer proteiner, og deltar i nedbrytning av proteiner og dannelse av urinstoff. Vitaminer og jern kan lagres i leveren. Hos fosteret er leveren et viktig bloddannende organ. Hos voksne deltar den i nedbrytning av hemoglobin, fra «gamle» røde blodceller, til gallefargestoff. Leveren uskadeliggjør giftige stoffer. Noen leverceller kan «fortære» bakterier og andre fremmede partikler som følger med blodstrømmen. Leveren deltar i hormonomsetningen i organismen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.