Lettklinker, kornformig, keramisk materiale. Brukes bl.a. som tilslagsmateriale i lettklinkerbetong, som løst utlagt varmeisolasjonsmateriale i konstruksjoner mot grunnen (gulv, veier osv.), som lett fyllmasse i veier, kaier, tilbakefyllinger o.l., og som filtermateriale i anlegg for rensing av avløps- og drikkevann.

Lettklinker fremstilles av finkornet, kalkfattig leire som brennes til sintring ved ca. 1200 °C. Brenningen foregår i rotérovner, og klinkeren kommer ut i form av runde korn som har en tett, sintret hinne rundt en meget porøs kjerne. Kornstørrelsen varierer, og lettklinker blir gjerne fraksjonert i størrelsene 0–2, 2–4, 4–10, 10–20 og 0–32 mm. Romvekten i løs, tørr tilstand avhenger av korngraderingen og er ca. 600 kg/m3 for fraksjonen 0–2 mm og 300–400 kg/m3 for fraksjonen 0–32 mm.

Materialet er frostsikkert og ubrennbart. Termisk konduktivitet for løst utlagt lettklinker er 0,11–0,15 W/mK, avhengig av fuktinnholdet i brukssituasjonen. Lettklinker og produkter av lettklinkerbetong produseres i Norge, med produktnavn LECA (se Leca), av Saint-Gobain.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.