lesere

Artikkelstart

Lesere er en betegnelse som i Norge gjerne ble brukt om haugianerne. Haugianerne ble også kalt for «lærere», «hellige» eller «bønnemenn». Dette kom av måten folk utenfor oppfattet dem: som noen som leste mye i religiøse skrifter og gjerne hadde mange skrifter som de leste mye i og brukte når de skulle vinne nye tilhengere.

Faktaboks

Etymologi
svensk läsare

Haugianerne var dermed ofte veldig bibelkyndige. Haugianerne framsto også som gode kristne som prøvde å leve opp til de samme ideal som de lærte til andre. Samtidig brukte de mye tid til bønn og salmesang.

Lesere i Sverige

I Sverige ble betegnelsen brukt om religiøse bevegelser som ytret seg i konventikler, bibellesing og avvisning av adiafora. Betegnelsen ble særlig brukt om den pietistiske bevegelse i Norrland som skyldtes presten M. Tunberg (død 1775) og som holdt seg til kirken («gamalläsare»). Betegnelsen ble også brukt om den separatistiske lekmannsbevegelse i Norrland i begynnelsen av 1800-tallet, som avviste all etisk appell i forkynnelsen og var i sterk opposisjon til det rasjonalistiske presteskap («nyläsare»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg