leopardmenn

Artikkelstart

Leopardmenn, eller leopardsamfunn, er afrikanske hemmelige selskaper, oftest av politisk karakter. Disse selskapene oppstod rundt slavehandelen helt øst i dagens Nigeria, blant efikene i Calabar, men er kjent fra flere steder langs kysten, fra Sierra Leone til Den demokratisk republikken Kongo.

Faktaboks

Uttale
leopˈardmenn

Leopardmenn var oftest en organisert gruppe menn under ledelse av en høvding eller medisinmann. Forkledd i leopardskinn, og med jernklør bundet om håndleddene, utførte de mord som ble arrangert slik at det så ut som om en leopard hadde vært på ferde. Deres sosiale rolle var varierende, og til dels lite kjent. Flere steder, for eksempel i Liberia og det østlige Kongo, var de politiske redskaper for høvdingene. De ryddet av veien folk som truet høvdingens posisjon eller på annen måte gikk ham imot. Det er også mye som tyder på at de deltok i stridigheter om territorium mellom ulike folkegrupper.

Åpenlys våpenbruk ble hindret av kolonimyndighetene, og i stedet ble leopardmenn brukt i det skjulte, på en måte som gjorde det vanskelig å gripe inn mot lokale politiske ledere. Europeiske myndigheter forbød leopardsamfunn, men det var vanskelig å komme dem til livs, da vitner nektet å uttale seg av frykt for hevn. Leopardmennene inspirerte også populærkultur, blant annet boka Tarzan og leopardmennene, av Edgar Rice Burroughs.

Det er usikkert om det fortsatt finnes hemmelige leopardsamfunn, men noe av råskapen i blant annet den liberiske borgerkrigen (1999–2003) tilskrives slike samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg