Lekkasje, utetthet i et system eller en beholder. En lekkasje kan være resultat av korrosjon, materialsprekker, ødelagte pakninger, punktering.

Faktaboks

Uttale
lekkˈasje

Det er viktig å kunne påvise lekkasje, finne lekkasjestedet og årsaken til at lekkasje er oppstått.

Metoder for lekkasjedetektering

Visuelle metoder

Større lekkasjer er ofte synlige, de kan sette flekker eller danne oljeflak på en vannflate. Pensling med såpeskum kan avsløre gasslekkasjer.

AKUSTISKE METODER

Lekkasjer fra trykk- eller vakuumsystemer lager ofte en suselyd eller ultralyd som kan hjelpe en til å finne lekkasjestedet. Lekkasje i rørledninger kan påvises ved å sende lytteapparater med produktstrømmen.

Spormetoden (tracer-metoden)

Vakuumsystemer kan testes ved å la en gass som kan påvises i små konsentrasjoner, strømme over de mistenkte lekkasjesteder. Ved lekkasje kan sporgassen påvises i utløpet fra vakuumpumpen. Trykkbeholdere kan undersøkes ved at man setter til en sporgass og avsøker overflaten med en «sniffer». Halogenholdige gasser og helium brukes ofte som sporgass.

Metoden kan være meget følsom, og lekkasjer i størrelsesområdet gram per år kan påvises.

Materialbalanse

Større lekkasjer oppdages ved å kontrollere om det går like meget inn som ut av et system. For oljeledninger på havbunnen er materialbalansemålinger den viktigste lekkasjeovervåkingsmetode.

BIOLOGISK INDIKASJON

Gasslekkasje kan iblant forårsake skader eller fargeendringer på vegetasjonen, dette oppdages ved rutinemessig overflyging.

Infrarød fotografering

Lekkasje på systemer som fører et medium som er kaldere eller varmere enn omgivelsene, kan påvises ved infrarød (varmefølsom) fotografering, for eksempel fra luften.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg