Leddsnegler, leddsnegler, skallus (Polyplacophora) er en klasse av bløtdyr (Mollusca). Leddsnegler har en oval, tosidig symmetrisk kropp med lite utviklet hode. De mangler tentakler og øyne. De fleste artene er bare noe få cm lange. Kroppens underside er flat og danner en kraftig, skiveformet fot. Med foten kan dyret suge seg fast, men også bevege seg langsomt over underlaget. Kroppens overside er dekket av kappen, og den hvelvede ryggen bærer 8 brede kalkplater. De ligger taklagt over hverandre, og tillater at dyret kan rulle seg sammen som et skrukketroll. Fine hudforlengelser med sanseceller stikker opp gjennom ryggplatene. Kappen danner en brem ovenfor foten og dekker en krans av fjærformete gjeller.

Leddsnegler lever ofte på svaberg, stein, og tomme skjell, hvor de suger seg fast med den store foten. De lever av alger, som de skraper løs med en raspetunge. Leddsnegler er særkjønnete, og har en larve som lever pelagisk før den slår seg ned.

Klassen omfatter ca. 500 arter på verdensbasis, og det er kjent 13 arter fra norske farvann. Alle er marine. De norske artene lever på grunt vann, men det finnes andre, større arter som lever på store havdyp. De norske artene er for det meste 1–2 cm, sjelden 5 cm eller mer. Vanlig leddsnegl, Leptochiton asellus, er den vanligste arten i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.