Chiton
Chiton (Lepidochitona cinereus), også kalt grå skallus.

Leddsnegler, som også kalles skallus, er små dyr med en oval, tosidig symmetrisk, hvelvet kropp. De er vanlige på grunt vann langs hele kysten av Norge. De fleste artene er bare noen få centimeter lange. Leddsnegler hører til klassen Polyplacophora innen bløtdyr (Mollusca).

Faktaboks

Også kjent som
Skallus, Chiton
Vitenskapelig navn
Polyplacophora

Bygning

Hodet er lite, men der sitter munnen med en raspetunge, som kan skrape løs alger fra underlaget. Skallus mangler tentakler og øyne. Kroppens underside er flat og danner en kraftig, skiveformet fot. Med foten kan dyret suge seg fast, men også bevege seg langsomt over underlaget. Kroppens overside er dekket av kappen, og den hvelvede ryggen bærer åtte brede kalkplater. De ligger taklagt over hverandre, og gjør at dyret kan rulle seg sammen som et skrukketroll. Fine hudforlengelser med sanseceller stikker opp gjennom ryggplatene. Mange har kalkholdige pigger. Kappen danner en brem ovenfor foten og dekker en krans av fjærformete gjeller.

Levevis

Leddsnegler lever ofte på svaberg, stein, og på tomme skjell, hvor de suger seg fast med den store foten. De lever av alger. Leddsnegler er særkjønnete, gyter i vannet, og har en larve som lever pelagisk før den slår seg ned.

Klassen omfatter cirka 800 arter på verdensbasis, og det er kjent 14 arter fra norske farvann. Alle er marine. De norske artene lever på grunt vann, men det finnes andre, større arter som lever på store havdyp. Leddsnegler danner fossiler, og har levd på jorda i 500 millioner år.

Norske arter

De norske artene er for det meste 1–2 centimeter, sjelden 5 centimeter. Artsdatabanken har oversikt over utbredelsen av de norske artene. Vanlig leddsnegl eller skallus, Leptochiton alveolus, er den vanligste arten i Norge. Den blir opptil 2 centimeter lang, og skallplatene er grå til olivengrønne av farge. Praktleddsnegl, Tonicella marmorea, er rød av farge, 4 centimeter lang, og en av de største artene hos oss. Størrelsen gjelder også kjempeleddsnegl, Chiton abysserum, som er vanligst i Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Køie, M.og Kristiansen, Aa. (2000). Havets dyr og planter. NKS forlaget.
  • Moen, F. M. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5.utgave. Kom forlag.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. McGrawHill Education.

Faktaboks

leddsnegler
Polyplacophora
Artsdatabanken-ID
506
GBIF-ID
346

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg