Syntetisk grunnstoff fremstilt ved kjernereaksjoner og består av bare radioaktivte atomer som overveiende sender ut α-stråler. Lawrencium med atomnummer 103 er det siste i rekken av aktinoider i grunnstoffenes periodesystem.

Historie

Grunnstoffet ble første gang fremstilt i mars 1961 av A. Ghiorso, Torbjørn Sikkeland, A. E. Larsh og R. M. Latimer i Berkeley, California. De bestrålte 3 milligram californium, 249-252Cf, med 70 MeV bor-ioner, 10B og 11B. Rekylproduktene ble samlet opp på et bånd av kopperfolie og målt med detektorer av silisium. Det ble observert en alfa på 8,6 MeV og en halveringstid på 8 sekunder. Etter en del supplerende eksperimenter konkluderte de med at den aktiviteten de hadde observert, var fra grunnstoff 103 med sannsynlig massetall 257, men at 258 og 259 også var mulig.

I 1965 fant Flerov og hans gruppe i Dubna, Russland, en isotop av lawrencium med lengre halveringstid, 45 sekunder, og massetall 256. Senere undersøkte de massetall 257 der de fikk samme α-energi og halveringstid som for 256Lr, og de kunne ikke reprodusere halveringstiden fra Berkeley og mente den var feil.

Omfattende eksperimenter for å bestemme massetall og halveringstider for lawrenciumisotoper ble utført i Berkeley og Dubna i over et tiår. Det resulterte i at en komité Transfermium Working Group anbefalte at oppdagelsen av lawrencium skulle krediteres begge laboratoriene , og navnet lawrencium, symbol Lr , opprinnelig foreslått i 1961, ble stadfestet.

Isotoper

Isotoper med massetall fra 252 til 262 er fremstilt og karakterisert. Den lengste halveringstid har 262Lr,~4 timer, ev. 3,6 timer, og den desintegrerer ved elektroninnfangning til 5 ms 262No, som går med α til 258Md. Til tracer-forsøk er 22s 255Lr og 27s 256 Lr enklest å fremstille.

Kjemiske egenskaper

Lawrencium er ikke blitt fremstilt i veibare mengder og er bare påvist ved sin radioaktive stråling. Det er konkludert fra væskeekstraksjonsstudier av ganske få atomer av grunnstoffet at det mest stabile oksidasjonstrinnet i vandige løsninger er +III, som også er forventet fordi den er homolog av lutetium etter actinoide-teorien.

Kjemisk symbol Lr
Atomnummer 103
Relativ atommasse 262,110
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d17s2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.