lawrencium

Artikkelstart

Lawrencium er et grunnstoff som består av bare radioaktive atomer som stort sett sender ut alfastråler. Lawrencium, med atomnummer 103 og atomsymbol Lr, er det siste i rekken av actinoider i periodesystemet. Det er et syntetisk grunnstoff som bare har blitt fremstilt ved kjernereaksjoner.

Faktaboks

Uttale
lawrˈencium
Etymologi
Navn til ære for opfinneren av syklotronen, Ernest O. Lawrence fra Berkeley, universitetet i California, USA

Historie

Grunnstoffet ble første gang fremstilt i mars 1961 av Albert Ghiorso, Torbjørn Sikkeland, Almon E. Larsh og Robert M. Latimer i Berkeley, California. De bestrålte 3 milligram californium, av isotopene 249-252Cf, med 70 MeV bor-ioner, 10B og 11B. Rekylproduktene ble samlet opp på et bånd av kopperfolie og målt med detektorer av silisium. Det ble observert en alfa på 8,6 MeV og en halveringstid på 8 sekunder. Etter en del supplerende eksperimenter konkluderte de med at den aktiviteten de hadde observert, var fra grunnstoff 103 med sannsynlig massetall 257, men at 258 og 259 også var mulig.

I 1965 fant Georgij N. Flerov og hans gruppe i Dubna, Russland, en isotop av lawrencium med lengre halveringstid, 45 sekunder, og massetall 256. Senere undersøkte de massetall 257, der de fikk samme α-energi og halveringstid som for 256Lr. De kunne ikke reprodusere halveringstiden fra Berkeley og mente den var feil.

Omfattende eksperimenter for å bestemme massetall og halveringstider for lawrenciumisotoper ble utført i Berkeley og Dubna i over et tiår. Resultatet var at komiteen Transfermium Working Group anbefalte at oppdagelsen av lawrencium skulle krediteres begge laboratoriene , og navnet lawrencium, symbol Lr , som opprinnelig ble foreslått i 1961, ble stadfestet.

Isotoper

Isotoper av lawrencium med massetall fra 252 til 262 er fremstilt og karakterisert. Den lengste halveringstiden har 262Lr, med 4 timer, eventuelt 3,6 timer, og den desintegrerer ved elektroninnfangning til 5 ms 262No, som går med α til 258Md. Til tracer-forsøk er 22s 255Lr og 27s 256 Lr enklest å fremstille.

Kjemiske egenskaper

Lawrencium er ikke blitt fremstilt i veibare mengder og er bare påvist ved sin radioaktive stråling. Det er konkludert fra væskeekstraksjonsstudier av ganske få atomer av grunnstoffet at det mest stabile oksidasjonstrinnet i vandige løsninger er +III, som også er forventet fordi den er homolog av lutetium etter actinoide-teorien.

Lawrencium

Kjemisk symbol Lr
Atomnummer 103
Relativ atommasse 262,110
Smeltepunkt -
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f146d17s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg