Lavtemperaturfysikk er et område av fysikken som dreier seg de fysiske egenskapene til stoffer ved temperaturer under 4 K (kelvin). Da er atomenes varmebevegelser redusert, og kvantemekaniske effekter kan observeres. Superledning er et eksempel på et fenomen som hører til lavtemperaturfysikk.

Bruksområder

I temperaturområdet fra 4 K til 1 μK (mikrokelvin, 10−6 K) opptrer mange former for mikroskopisk orden. For eksempel oppstår superledning i en del materialer. Helium er et superfluid under 2,18 K, og kan da strømme uten motstand. Tradisjonelt er grensen for lavtemperaturfysikk knyttet til væskedannelse av flytende helium ved 4,2 K ved normalt trykk, som først ble studert av Heike Kamerlingh Onnes og brukt til å kjøle ned og undersøke stoffer ved slike lave temperaturer.

Lavtemperaturfysikk dreier seg også om oppgaver innen termometri og varmeoverføring. Blant praktiske anvendelser av resultater fra denne delen av fysikken kan nevnes: superledere, ultrarask elektronikk for datamaskiner og instrumenter med liten støy og stor nøyaktighet, for eksempel SQUIDs (Superconducting Quantum Interference Devices).

Studiet av elektrisk ledning i tynne filmer og i mikroskopiske tynne og lange strenger, der fenomenene har todimensjonal og endimensjonal karakter, har bidratt til utviklingen av svært små elektromagnetiske kretser i mikrometerskala.

Av andre fenomener som studeres i lavtemperaturfysikk, kan nevnes kvantekrystaller, magnetisme ved lave temperaturer, spinn-polarisert hydrogen og deuterium, magnetiske superledere, kvante-Hall-effekten, akustisk mikroskopi og faseoverganger.

Teknikker

En vanlig teknikk for å oppnå lave temperaturer er å bruke ekspansjonskammere fylt med helium. På den måten får man dannet flytende helium med temperatur 4,2 K. Videre avkjøling oppnås ved adiabatisk fordampning. Man kan da få temperaturer ned til 0,8 K for 4He og 0,2 K for 3He. Ytterligere avkjøling får man ved å lage en lukket krets der 3He tar varme fra 4He. Da kan man komme ned til 2 μK. Adiabatisk kompresjon av 3He kan gi temperaturer ned til 1 μK. Med adiabatisk demagnetisering av for eksempel kobber har man kommet helt ned til temperaturer på mikrokelvin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg