laterna magica

Laterna magica. Prinsipptegning av en fremviser.

Av /Store norske leksikon ※.

Laterna magica. Diapositiver malt på glass, med mekaniske innretninger til å bevege figurene med. Fra boken Physique, 1739.

.
Lisens: fri

Laterna magica, forløper for lysbildeapparatet og andre projeksjonsapparater, brukt og beskrevet av en rekke personer på 1600-tallet, antagelig oppfunnet av den nederlandskfødte C. Drebbel i England og først beskrevet av D. Schwenter 1636 og av J. F. Niceron 1638. Som oppfinner nevnes også ofte jesuittpateren A. Kirscher (1648). En annen jesuitt, M. Martini, brukte laterna magica i forbindelse med en foredragsturné etter en misjonsreise til Kina 1654. Dette har ført til antagelsen om at det skulle være en kinesisk oppfinnelse, noe som neppe medfører riktighet.

Faktaboks

uttale:
latˈerna mˈagica
etymologi:
latin ‘tryllelykt’

Apparatet ble brukt for å lage såkalte tåkebilder. Med to apparater projiserte man to bilder oppå hverandre på en skjerm. Ved å blende av det ene eller det andre apparatet fikk man et bilde som forandret seg.

Luftskipperen Robertson gav på begynnelsen av 1800-tallet offentlige forestillinger med åndefremvisning. Senere ble det avslørt at han brukte en laterna magica med en del teatertilbehør, som han kalte phantaskop. En forbedring av apparatet kalles skioptikon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg