lararium fra Pompeii

Et fotograf av et lararium (romersk hushold alter) fra Vettii huset i Pompeii, datert til ca det første århundre. Det viser genius i senter med to dansende larer på vær side.

Larene er guddommelige vesener i romersk mytologi. Opprinnelig var de vernere av dyrket mark, med altre ved veikryss (lares compitales). Laren beskyttet også familie og husstand (lar familiaris); husfaren ofret vin, blomster, røkelse og annet til ham ved husalteret (lararium) på månedens merkedager og ved familiebegivenheter som bryllup, dødsfall, reise og hjemkomst.

Faktaboks

Uttale
lˈarer

I Roma hadde hvert kvartal eller nabolag sitt eget lare-kapell som var plassert i nabolaget sentrale veikryss. En viktig karakteristikk ved larekulten var at den hadde stedstilknytning, og man trodde at laren tilhørte fysiske steder og at den derfor ikke skulle flyttes.

Larene var en viktig kult for husstandens slaver. Arkeologiske funn av husaltere i Pompeii viser at disse ofte var plassert i kjøkkenet eller i deler av huset hvor tjenerne holdt til.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg