Lappspissmus er en art i spissmusfamilien. Dens forekomst i Norge er dårlig kjent. I størrelse og utseende rangeres den mellom krattspissmus og dvergspissmus. Den ble først funnet i Norge i 1964.

Lappspissmus har brun rygg og gråhvit buk. Den er generelt noe lysere enn krattspissmus og snuten er kortere og spissere. Kroppslengden er 50-70 millimeter, halelengden 33-42 millimeter og vekta 3-7 gram. Føttene er melkehvite, ikke gråhvite som hos andre arter Sorex. Halen ender gjerne i en liten «dusk» av lengre hår. Pelsfargern er imidlertid sterkt varierende, så det sikreste kjennetegnet er en relativt (i forhold til kroppslengden) kortere hale enn kratt- og dvergspissmus.

Lite er kjent om lappspissmusa sitt levevis i Norge. Den regnes som en barskogsart som hovedsakelig lever på taigaen. I så måte er habitatet i Pasvik typisk, der er den ganske vanlig. Den kan imidlertid leve i flere typer habitater, både løvskog og tundra. Den spiser et bredt utvalg av insekter, edderkopper og tusenbein.

Lappspissmusa er først og fremst utbredt gjennom det store taigabeltet i Russland. Den finnes fra Norge, Sverige og Finland og østover til Japan. I Europa har den sin sørgrense i Polen.

Utbredelsen i Norge er dårlig kjent og ser ut til å være flekkvis og østlig; fra det østligste Finnmark (først og fremst Pasvik) til noen få funn i Troms og Nordland. Arten er også funnet i et østlig hjørne av Sør-Norge, da over tregrensa. Dette er den eneste studien i Norge som har vært dedikert til å lete etter lappspissmus. Muligens har den videre utbredelse i landet enn det som hittil er kjent.

  • Frafjord, K. & Kjærandsen, J. 2016. Lappsissmus i Troms og Nordland. Fauna 69 (1): 2-11.
  • Van der Kooij, J., Bangjord, G., Obuch, J., Carlsson, B.-G. & Hörnfeldt, B. 2015. The range of the masked shrew (Sorex caecutiens Laxmann, 1788) extends to southern Scandinavia. Lutra 58 (2): 119-126.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.