lappspissmus

Lappspissmus som ble drept av en rødrev.

Lappspissmus

Artikkelstart

Lappspissmus er en art i spissmusfamilien. Dens forekomst i Norge er dårlig kjent. I størrelse og utseende rangeres den mellom krattspissmus og dvergspissmus. Den ble først funnet i Norge i 1964.

Faktaboks

Også kjent som
Sorex caecutiens

Beskrivelse

Lappspissmus har brun rygg og gråhvit buk. Den er generelt noe lysere enn krattspissmus og snuten er kortere og spissere. Kroppslengden er 50-70 millimeter, halelengden 33-42 millimeter og vekta 3-7 gram. Føttene er melkehvite, ikke gråhvite som hos andre arter Sorex. Halen ender gjerne i en liten «dusk» av lengre hår. Pelsfargern er imidlertid sterkt varierende, så det sikreste kjennetegnet er en relativt (i forhold til kroppslengden) kortere hale enn kratt- og dvergspissmus.

Levevis

Lite er kjent om lappspissmusa sitt levevis i Norge. Den regnes som en barskogsart som hovedsakelig lever på taigaen. I så måte er habitatet i Pasvik typisk, der er den ganske vanlig. Den kan imidlertid leve i flere typer habitater, både løvskog og tundra. Den spiser et bredt utvalg av insekter, edderkopper og tusenbein.

Utbredelse

Lappspissmusa er først og fremst utbredt gjennom det store taigabeltet i Russland. Den finnes fra Norge, Sverige og Finland og østover til Japan. I Europa har den sin sørgrense i Polen.

Utbredelsen i Norge er dårlig kjent og ser ut til å være flekkvis og østlig; fra det østligste Finnmark (først og fremst Pasvik) til noen få funn i Troms og Nordland. Arten er også funnet i et østlig hjørne av Sør-Norge, da over tregrensa. Dette er den eneste studien i Norge som har vært dedikert til å lete etter lappspissmus. Muligens har den videre utbredelse i landet enn det som hittil er kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Frafjord, K. & Kjærandsen, J. 2016. Lappsissmus i Troms og Nordland. Fauna 69 (1): 2-11.
  • Van der Kooij, J., Bangjord, G., Obuch, J., Carlsson, B.-G. & Hörnfeldt, B. 2015. The range of the masked shrew (Sorex caecutiens Laxmann, 1788) extends to southern Scandinavia. Lutra 58 (2): 119-126.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg