Meget stor lappmarihånd
Et uvanlig stort eksemplar av lappmarihånd med flere blomster enn vanlig. Tågdalen, Møre og Romsdal
Meget stor lappmarihånd
Lisens: CC BY SA 3.0

Lappmarihånd er en orkidé som er sjelden til ganske vanlig i åstrakter fra nordlige Østlandet til Finnmark. Denne arten blomstrer fra forsommer til midtsommer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dactylorhiza majalis lapponica
Beskrevet av
(Laest. ex Hartm.) H.Sund.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Lappmarihånd har vært oppfatta som en egen art, men inkluderes nå sammen med blant annet purpurmarihånd og smalmarihånd som underarter av D. majalis som har fått norsk navn kongsmarihånd.

Beskrivelse

Plantene blir som regel mellom 15 og 30 centimeter høye og har vanligvis ett til tre mørkegrønne blader som er breiest nedfor midten. Bladene er en til to centimeter breie og har mørke flekker på oversida.

Blomsterstanden har som regel ganske få rødfiolette blomster som har en underleppe med tre lapper der den midterste er lang. Blomstens leppe har tegninger i form av streker og flekker i mørkere purpurfarge.

De fem andre blomsterbladene er arrangert som hos andre marihåndarter: tre av dem som en hjelm over reproduksjonsstrukturene og åpninga til sporen og de to siste pekende skrått oppover og bakover.

Lappmarihånd, som andre marihåndarter, mangler nektar. Fruktene hos arten er en kapsel med ørsmå frø.

Utbredelse

Lappmarihånd finnes på fastmatter i rikmyr, kildedrag og bekkekanter med kalkrik grunn. Arten forekommer spredt, men kan være lokalt vanlig.

Den finnes i åstrakter og litt opp mot fjellet fra nordlige Østlandet over til Møre og Romsdal, og videre nordover til Alta i Finnmark. Verdensutbredelse er Skandinavia, Alpene og Skottland.

Reproduksjon

Lappmarihånd av normal størrelse

Lappmarihånd med blomsterstand av vanlig størrelse. Tågdalen, Møre og Romsdal.

Lappmarihånd av normal størrelse
Lisens: CC BY SA 3.0

Lappmarihånd har ikke nektar som belønning til pollinerende insekter, og er avhengig av såkalt «narrepollinering», som betyr at plantene ser ut som de skulle ha belønning, men siden de ikke har noen belønning narres insektene. Forhåpentligvis bidrar de til pollinering før de lærer å unngå den narrende arten.

Lappmarihånd besøkes mye av humlearbeidere av ulike arter som for eksempel åkerhumle og lys jordhumle. At besøkerne er arbeidere kan være en delårsak til at narresystemet kan opprettholdes fordi det stadig klekkes nye arbeidere som er uerfarne plantebesøkere.

I tillegg vokser arten ofte sammen med planter som myrklegg og svarttopp og det kan være at humler som søker etter slike nektarholdige arter av og til tar feil og besøker de nektarløse lappmarihåndplantene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lappmarihånd
Dactylorhiza majalis lapponica
Tidligere vitenskapelig navn
Dactylorchis lapponica (Laest. ex Hartm.) Verm., Dactylorchis pseudocordigera (Neuman) Lid, Dactylorchis lapponica pseudocordigera (Neuman) Verm., Orchis lapponica (Laest. ex Hartm.) K.Richt., Orchis pseudocordigera Neuman, Orchis angustifolia blyttii Klinge, Orchis angustifolia blyttii, Orchis lapponica blyttii (Klinge) Verm., Orchis incarnata blyttii (Klinge), Dactylorhiza lapponica (Laest. ex Hartm.) Soó
Artsdatabanken-ID
143586
GBIF-ID
2810731

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg