Laparoskopi, «kikkhullskirurgi», kirurgisk metode som består i at man med pasienten i full narkose (sjeldnere i lokalbedøvelse) fører tynne rørformede instrumenter inn gjennom små kunstige hull i bukveggen, etter at den er utspilt av innpumpet, ufarlig gass (CO2). Gjennom de rørformede instrumentene kan man dels føre inn kikkertinstrumenter så man ser hva som foregår, og dels instrumenter som skjærer, klipper, brenner eller klemmer av små blodårer. Gjennom kikkertinstrumentet overføres bildene til en videoskjerm. Med de innførte instrumentene kan man foreta det ønskede inngrepet.

Fordelene for pasientene er mange. Man slipper å åpne bukhulen, pasientene trenger ikke å ligge i avdelingen mer enn et døgn etter inngrepet, sykmeldingstiden er meget kort sammenlignet med vanlig, åpen operasjon, som dessuten medfører langt flere komplikasjoner.

Eksempler på operasjoner som kan gjøres via laparoskopi, er fjerning av galleblæren, blindtarmen, cyster på eggstokkene, og fostere utenfor livmoren. Metoden har hatt en sterk utvikling fra midten av 1980-årene da franske kirurger fjernet syke galleblærer på denne måten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.