lanterne - sjøvesen

Lanterne. Tegningen viser lanternelys for fartøyer som beveger seg fremover. De skal vise lys akterover, til sidene og forover. Det er forskjellige regler for seilfartøyer og motorfartøyer. Det er egne regler for ankerlys, dykkerlys, slepelys og lys i andre spesielle situasjoner.

Lanterne av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Opprinnelig transportabel lykt med et lys eller en liten lampe som lyskilde. Slike lanterner er nå lite i bruk, og lanterner brukes først og fremst om de lys eller lyssignaler som et fartøy etter de internasjonale regler til forebygging av sammenstøt på sjøen (Sjøveisreglene) skal føre i den mørke del av døgnet, enten det er underveis eller ligger til ankers.

Faktaboks

Uttale
lantˈerne
Etymologi
over fransk, tysk fra latin

De viktigste av disse lanterner er følgende: Sidelanterne, grønn på styrbord (høyre) og rød på babord (venstre) side; de skal lyse fra rett forover til to kompass-streker (22½°) aktenfor tvers. Topplanterne med hvitt (blankt) lys, som føres av maskindrevet fartøy (en el. to etter størrelsen) og skal lyse over samme vinkel som de to sidelanterner til sammen. Hekklanterne har hvitt lys og lyser akterover og dekker den vinkel hvor side- og topplanternen ikke kan sees. Disse lanterner kalles posisjonslanterner. Ankerlanterne (en el. to etter fartøyets lengde) har hvitt lys og skal være rundtlysende.

Sjøveisreglene har detaljerte bestemmelser for lanterneføringen på spesielle fartøyer som los-, fiske- og slepefartøyer (når disse har slep) samt sjøfly på vannet, om hvordan de forskjellige lanterner skal være innrettet og om deres plassering om bord. Alle skipslanterner skal kontrolleres og ha sertifikat som dokumenterer at de tilfredsstiller fastsatte lover.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg