Landoperasjoner er den praktiske militære utøvelsen av landmakt i tid og rom, for å oppnå strategiske mål innenfor en som oftest fellesoperativ militær kampanje. Landoperasjoner utføres i hovedsak av landstridskrefter, som i Norge består av Hæren og Heimevernet, samt spesialstyrker.

Landoperasjoner iverksettes for å holde eller kontrollere landområder, enten ved å besette eller å ta dem. I motsetning til sjø- eller luftoperasjoner, foregår landoperasjoner med soldater på bakken, med fysisk nærhet både til fienden og (egen eller annen) sivilbefolkningen i operasjonsområdet.

Landoperasjoner kan iverksettes ut fra ulike operative konsepter. Den norske hæren har valgt det manøverorienterte konseptet som sin hovedinnretting. Denne tar utgangspunkt i at det er viktigere å overvinne en fiendes vilje til videre motstand ennå ødelegge den fysiske evnen. Det forutsetter en styrke med mobilitet og ildkraft, og evne til å beskytte egne styrker – for å posisjonere dem slik at fiendens kampvilje til undergravd og evne til samhandling blir ødelagt.

Dette operative konseptet er med på å bygge den terskelen – terskelforsvaret – som ligger til grunn for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg