Landoperasjoner, den praktiske militære utøvelsen av landmakt i tid og rom, for å oppnå strategiske mål innenfor en fellesoperativ militær kampanje. Landoperasjoner utføres i hovedsak av landstridskrefter; i Norge bestående av Hæren og Heimevernet.

Landoperasjoner går ut på å holde eller kontrollere landområder, enten ved å besette eller å ta dem. I motsetning til sjø- eller luftoperasjoner, foregår landoperasjoner med soldater på bakken, med fysisk nærhet både til fienden og (egen eller annen) sivilbefolkningen i operasjonsområdet.

Landoperasjoner kan iverksettes ut fra ulike operative konsepter. Den norske hæren har valgt det manøverorienterte konseptet som sin hovedinnretting. Denne tar utgangspunkt i at det er viktigere å overvinne en fiendes vilje til videre motstand ennå ødelegge den fysiske evnen. Det forutsetter en styrke med mobilitet og ildkraft, og evne til å beskytte egne styrker – for å posisjonere dem slik at fiendens kampvilje til undergravd og evne til samhandling blir ødelagt. Også det operative konseptet er med på å bygge den terskelen – terskelforsvaret – som ligger til grunn for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.