lamellfortykker

Artikkelstart

Lamellfortykker, apparat til separasjon av faststoff fra væske. Anvendes særlig når synkehastigheten for faststoffet er svært liten, slik at det tar lang tid å skille ut materialet ved vanlig bunnfelling (sedimentasjon).

Faktaboks

Uttale
lamˈellfortykker

En lamellfortykker er en tank med en innsats av skråttstilte plater plassert over hverandre med innbyrdes avstand 5–10 cm. Fødevæsken med faststoffet ledes inn mellom platene, og faststoffet synker ned mot nærmeste plate. Tettheten av væsken vil der øke på grunn av høyere faststoffinnhold, og væsken vil begynne å bevege seg nedover mot bunnen av tanken. Samtidig vil det klare væskesjiktet som ligger tett opptil overliggende plate, bevege seg oppover for å erstatte det vannet som går mot bunnen sammen med slammet. På denne måten oppstår en økende sirkulasjon mellom platene. Tankvolumet kan derfor reduseres sterkt i forhold til en vanlig sedimentasjonstank.

Lamellfortykkere brukes i kloakkrensing, og i industrien til vannrensing eller til vanskelige separasjoner i prosess-strømmer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg