Laktose, melkesukker, 4-β-D-galaktopyranosyl-D-glukose, C12H22O11, er et disakkarid (se karbohydrater) og det viktigste av oligosakkaridene i melk fra pattedyr. Kvinnemelk inneholder 6,5–7 % laktose, kumelk 4,5–5 % laktose. Laktose gir ved hydrolyse med syre eller enzymer (laktase eller andre β-galaktosidaser) 1 mol D-glukose og 1 mol D-galaktose. Laktose fremstilles bl.a. fra myse og brukes til en rekke formål, f.eks. i melkeformler (morsmelkerstatning) til spedbarn og rekonvalesenter, som substrat ved penicillinfremstilling og i farmasien ved tablettering.

Syntesen av laktose katalyseres av et enzym, galaktosyltransferase, som finnes i forskjellige vev.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.