laktose

Strukturformel for melkesukker
melkesukker av . CC BY SA 3.0
Molekylmodell av melkesukker. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
melkesukker av . CC BY SA 3.0

Laktose, melkesukker, 4-β-D-galaktopyranosyl-D-glukose, C12H22O11, er et disakkarid (se karbohydrater) og det viktigste av oligosakkaridene i melk fra pattedyr. Kvinnemelk inneholder 6,5–7 % laktose, kumelk 4,5–5 % laktose. Laktose gir ved hydrolyse med syre eller enzymer (laktase eller andre β-galaktosidaser) 1 mol D-glukose og 1 mol D-galaktose. Laktose fremstilles bl.a. fra myse og brukes til en rekke formål, f.eks. i melkeformler (morsmelkerstatning) til spedbarn og rekonvalesenter, som substrat ved penicillinfremstilling og i farmasien ved tablettering.

Faktaboks

Uttale
laktˈose
Etymologi
av lakto-

Syntesen av laktose katalyseres av et enzym, galaktosyltransferase, som finnes i forskjellige vev.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg