Laktose, melkesukker, 4-β-D-galaktopyranosyl-D-glukose, C12H22O11, er et disakkarid (se karbohydrater) og det viktigste av oligosakkaridene i melk fra pattedyr. Kvinnemelk inneholder 6,5–7 % laktose, kumelk 4,5–5 % laktose. Laktose gir ved hydrolyse med syre eller enzymer (laktase eller andre β-galaktosidaser) 1 mol D-glukose og 1 mol D-galaktose. Laktose fremstilles bl.a. fra myse og brukes til en rekke formål, f.eks. i melkeformler (morsmelkerstatning) til spedbarn og rekonvalesenter, som substrat ved penicillinfremstilling og i farmasien ved tablettering.

Syntesen av laktose katalyseres av et enzym, galaktosyltransferase, som finnes i forskjellige vev.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.