Laks er meget velsmakende og sterkt etterstrebet. Kjøttet er ofte delikat lyserødt på grunn av oppkonsentrering av fargestoff fra skallet til ulike krepsdyr (se laksefamilien).

Fangsten av vill atlantisk laks viser i hele utbredelsesområdet sterk nedgang, fra vel 12 000 tonn til ca. 2600 tonn i perioden 1975–2002. I Norge ble det 2004 fanget totalt 780 tonn villaks, hvorav 464 tonn ble tatt i sjøen og 316 tonn i elvene. Til sammenligning ble det samme året omsatt nesten 566 000 tonn oppdrettslaks i Norge.

Laksefisket i Norge er regulert ved lov om laksefisk og innlandsfisk m.m. av 15. mai 1992. Etter denne loven (§ 4) er all anadrom laksefisk (laks, sjøørret, sjørøye) fredet med mindre annet følger av bestemmelser gitt i eller i medhold av loven. I en egen forskrift er det åpnet for fiske etter anadrom laksefisk i kystområdene og i de fleste lakseelvene. Noen av de beste lakseelvene i Norge er AltaelvaTanaelvaGaula, Orkla og Namsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.