Lakkjuke, soppart i slekten Ganoderma. Vokser på løvtrær og regnes som vår vakreste kjuke. Soppen som kalles Linghzi på kinesisk (pinyin) eller Reishijapansk dyrkes i disse landene for medisinsk bruk. 

Lakkjuke er stilket eller med tunge-  til sirkelformet eller halvrund hatt med lakkskinnende overflate. Den er først rødlig, men mørkner med alderen til nesten dyp rødvinsfarge. Stilken når den forekommer, har samme lakkaktige overflate. Porelaget er først hvitt, siden brunlig med små porer. Som nevnt er arten regnet som vår vakreste kjuke og blir derfor regelmessig plukket og er følgelig overrepresentert i våre museumssamlinger.  

Fruktlegemene vokser oftest på stubber eller røtter (saprotrofisk) like ved rothalsen og er kjent fra mange forskjellige løvtrær og gran. Forårsaker hvitråte. I Norge er arten spredt fra Mjøstraktene og rundt kysten til Trondheim. Tallrike lignende arter i tropene.

Mange av artene brukes medisinsk, særlig Kina, hvor lakk-kjuke eller nærstående arter dyrkes i stort omfang for medisinsk bruk.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Polyporales
Familie Ganodermataceae
Slekt Lakkjuker Ganoderma
Art Lakkjuke G. lucidum

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.