lakkjuke
Lakkjuke (Ganoderma lucidum) er en relativt sjelden og meget vakker kjuke.
lakkjuke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lakkjuke er en art av poresopper i slekten Ganoderma. Lakkjuke vokser på løvtrær og regnes som vår vakreste kjuke. Nærstående arter som kalles Linghzi på kinesisk (pinyin) eller Reishijapansk dyrkes i disse landene for medisinsk bruk.

Faktaboks

Også kjent som
lakk-kjuke
Vitenskapelig navn
Ganoderma lucidum
Beskrevet av
(Curtis : Fr.) P. Karst.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Form

Lakkjuke er stilket eller med tunge- til sirkelformet eller halvrund hatt med lakkskinnende overflate. Hatten er lakkaktig skinnende i dype svartbrune til rødbrune farger, først oransje‑hvit, men snart dyprød til nesten svart, og i voksende eksemplarer kan en se hele fargevariasjonen fra basis til kanten. Stilken når den forekommer, har samme lakkaktige overflate. Stilken er vanligvis sidestilt, sjelden sentral, opptil 10 cm lang og 1–2 cm i diameter.

Hatt-tykkelsen varierer fra 0,2 til 3 cm og har en vedaktig konsistens. Porelaget varierer fra nesten hvitt på unge eksemplarer via gulbrunt til mørkebrunt som eldre, mens porene er runde og små, 4‑5 per millimeter. Hattkjøttet er hvitt til lyst trefarget.

Som nevnt er arten regnet som vår vakreste kjuke og blir derfor regelmessig plukket og er følgelig overrepresentert i våre museumssamlinger.

Voksested

Fruktlegemene vokser oftest på stubber eller røtter (saprotrofisk) like ved rothalsen og er kjent fra mange forskjellige løvtrær og gran. Lakkjuke forårsaker hvitråte. I Norge er arten spredt fra Mjøstraktene og rundt kysten til Trondheim. Det finnes tallrike lignende arter i tropene.

Bruksområder

Mange av artene i lakkjukeslekta brukes medisinsk, særlig Kina, hvor lakkjuke eller nærstående arter dyrkes i stort omfang for medisinsk bruk.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Polyporales
Familie Ganodermataceae
Slekt Lakkjuker Ganoderma
Art Lakkjuke G. lucidum

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Ganoderma lucidum
Tidligere vitenskapelig navn
Boletus lucidus (Curtis), Polyporus lucidus (Curtis: Fr.) Fr., Fomes lucidus (Curtis: Fr.) Fr.
Artsdatabanken-ID
56895
GBIF-ID
2549730

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg