Lahu er en folkegruppe i grensestrøkene mellom Myanmar, Laos, Kina, Thailand og Vietnam. Betegnelsen varierer fra språk til språk, men lahu er deres navn på seg selv. De snakker et tonalt, skriftløst språk, beslektet med akha, som tilhører den lolo-burmesiske grenen av den sino-tibetanske språkfamilien.

Faktaboks

Uttale
lˈahu
Også kjent som

co sung, kucong, mussur

Opprinnelig holdt de til på det qinghai-tibetanske platået, og spredte seg langsomt sørover mot Dali i perioden 300–500 evt. Ved årtusenskiftet fortsatte migrasjonen vestover og østover, hvoretter lahuene kom under styret til kinesere og føydale tai-fyrster. I dag holder de fleste til i fjellstrøk, og over 65 prosent bor i Kinas Yunnan-provins. I dag er hovednæringsveien risjordbruk, så vel i kunstig vannede terrasser som i svedjer. I tillegg dyrkes mais, rotgrønnsaker, meloner, gresskar og chili, samt te, bomull og opium. Hønsehold og svinehold er svært vanlig. Der det er aktuelt, drives det dessuten jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg