Lagerfast programvare er programvare, eller deler av programvare, som etter oppstart av datamaskinen blir liggende i arbeidsminnet frem til programvaren avsluttes. Dette i motsetning til annen programvare som ofte flyttes frem og tilbake mellom arbeidsminnet og virtuelt minne (swapping) basert på om programvaren er aktivt eller ikke. I tillegg til selve programvaren vil også data som programvaren behandler forbli i arbeidsminnet.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: resident programs, memory resident, RAM resident

Teknikken er aktuelt for programvare som må kunne utføres uten den forsinkelse som innlasting av programvare fra virtuelt minne medfører. Sentrale deler av operativsystemet, slik som kjernen, ligger ofte fast i arbeidsminnet. Programvare med sanntidskrav må også ligge fast i arbeidsminnet.

Begrepet er i dag lite benyttet i norsk form. Det er vanligere å snakke om moduler og programvare som er memory resident. Større arbeidsminne og raskere swapping gjør behovet for å markere programvare som memory resident mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg