lag ba-omer

Samling ved Shimon bar Jochais grav

Lag ba-omer
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Lag ba-omer er en jødisk helligdag som feires den 18. dagen i måneden iyar (april/mai). Festen faller mellom pesach og shavuot, som er en tid da religiøse jøder er underlagt ulike restriksjoner, som forbud mot å feire bryllup eller holde fester. Disse restriksjonene oppheves på lag ba-omer, som er en festdag. Festens opprinnelse har flere ulike forklaringer.

Faktaboks

Også kjent som

lag ba´omer, lag la-omer, lagbaomer

Bakgrunn

De mest kjente forklaringene knytter dagen til tiden rundt den andre jødiske krigen mot romerne i årene 132–134 evt. Den ene tradisjonen knytter feiringen til den store rabbineren, Akiva ben Josef, og hans mange disipler. En grusom pestepidemi som drepte flere tusen av hans tilhengere, skal ha tatt slutt på denne dagen. En annen tradisjon knytter dagen til den jødiske militære lederen av krigen, Shimon bar Kokhva. Etter mange nederlag, skal han ha oppnådd en seier på denne dagen. Den jødiske historikeren Josefus (født 35 evt.) knytter imidlertid festen til den første jødiske krigen mot romerne som begynte allerede i å 66 evt.

En noe senere tradisjon knyttet lag ba-omer til Shimon bar Jochai, en rabbiner og lærer som levde i 2. århundre evt., og som lenge ble ansett for å være forfatteren av den kabbalistiske boken Zohar. Ifølge gammel tradisjon døde han på den 18. Iyar, og hans gravsted ligger på Meron-fjellet i Galilea.

Feiring

Lag ba-omer er en såkalt «mindre» helligdag, da det er lov å arbeide. I Israel er dette en dag da svært mange, også ikke-religiøse, tilbringer kvelden med å brenne bål, danse og feste. Barna samler gjerne planker og annet brennbart materiale i lang tid i forveien. Å holde store bryllupsfester på denne dagen er også populært.

Blant hasidiske jøder er det vanlig å minnes det som skal være Shimon bar Jochais dødsdag med å reise til Meron for å tilbringe dagen med bønn, sang og dans (bare menn) gjennom natten. Små gutter får ofte sin første hårklipp her på denne dagen. Store menneskemengder samles ved Meron hvert år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg