Cerrena unicolor, labyrintkjuke
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 4.0

Labyrintkjuke er en art av poresopper. Labyrintkjuke er lett å kjenne ved det labyrintiske porelaget og den karakteristiske tynne svarte sonen eller linjen mellom hattkjøttet og hårlaget på hatten.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cerrena unicolor
Beskrevet av
(Bull. : Fr.) Murrill
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fruktlegemet er seigt, hylleformet til halvsirkelformet, men ofte uregelmessig sammenvokst i store eksemplarer med buktet kant og tett taksittende. Fruktlegemet er vanligvis 2‑10 cm bredt, 3‑12 cm langt og 0,4‑1,5 cm tykt.

Hatten er strihåret i soner, først hvit, men snart skittengrå, ofte litt grønnaktig på grunn av algevekst. Hattkjøttet er hvitt til trehvitt, 2‑8 mm tykt, og skilt fra hattfilten ved en tynn svart linje eller sone. Porelaget er hvitt, grått til brungrått, og 3‑8 mm tykt.

Poreåpningene er labyrintiske med vekslende bredde, vanligvis 1‑2 pr. mm. Veldig gamle eksemplarer kan nærme seg rent lamellaktige.

Voksested og utbredelse

Labyrintkjuke finnes på døde løvtrær, særlig bjørk. Den er vanlig over hele landet, og er sammen med knuskkjuke, ildkjuke og kreftkjuke en av den subalpine bjørkeskogens karakteristiske kjuker. Den forekommer gjennom hele den nordlige sonen til Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

labyrintkjuke
Cerrena unicolor
Tidligere vitenskapelig navn
Boletus unicolor Bull., Trametes unicolor (Bull. : Fr.) Pilát, Coriolus unicolor (Bull. : Fr.) Pat., Daedalea unicolor (Bull.: Fr.) Fr.
Artsdatabanken-ID
57186
GBIF-ID
9070104

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg