Svele med løyrom.

Løyrom er rogn av lagesild.

Faktaboks

Etymologi
av svensk löjrom, av löja ‘lagesild’ og rom ‘rogn’

Lagesild er en laksefisk som også finnes i en del vassdrag i sørøst-Norge og i Nord-Norge. Mest kjent er kanskje lågåsilda i Mjøsa.

Løyrom produseres ved at rognen til kjønnsmoden lagesild blir vasket og forsiktig tørket over natten. Deretter blir den saltet og pakket. Den regnes som en delikatesse.

Det er bare løyrom som lages i Kalix i Norrbotten i Sverige som kan kalles løyrom, etter at produktet i 2010 fikk geografisk opprinnelsesbeskyttelse (Protected Designation of Origin) av EU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg