Steinstrand
Steiner på en strand i Trøndelag.
Steinstrand
Av /Shutterstock.

Løsmasser er løst og oppdelt materiale som ligger over den faste berggrunnen, for eksempel steiner, grus, sand, leire, torv og morenemateriale. Over lange geologiske tidsrom vil slike sedimenter herdes til sedimentære bergarter. Derfor er alderen på løsmasser oftest relativt lav. Løsmasser kalles også for jord.

Faktaboks

Også kjent som

løsmateriale, løsavleiring

I Norge er nesten all løsmasse dannet i siste del av kvartær eller i nåtiden, eldre løsmasser ble fjernet under nedisningene. Hos oss skiller løsmassene seg tydelig fra berggrunnen, som mest består av gamle, harde og faste bergarter. På sørligere breddegrader kan man ofte se en jevn overgang fra fast berggrunn til overliggende løsmasser (for eksempel lateritt) som er dannet ved langvarig forvitring på stedet.

Bruk

Løsmasser utgjør en verdifull resurs som jordbruksmark, byggemateriale, byggegrunn for bygninger og veier, og som resipient (mottager) for avløpsvann. Sand og grus har særlig stor verdi som grunnvannsreservoar og materiale for byggeformål, for eksempel som tilslag til sement i betong.

Problemer

Flomskredvifte
Løsmasseskred. En flomskredvifte like ovenfor Trollstigen, Møre og Romsdal. Skaret i fjellveggen i bakkant er skredløpet som fører løsmassene ned til viftas rotpunkt der massene spres ut i en vifteform. Lite vegetasjon i avsetningene tyder på at skredvifta fremdels er aktiv.
Flomskredvifte
Lisens: CC BY SA 3.0

De største avleiringene av løsmasser finnes gjerne der hvor det bor tettest med mennesker. Dette fører til at løsmassene er utsatt for nedbygging og forurensning. Ved deponering av avfall i gamle elveavsetninger kan grunnvannet forurenses, se jordforurensning. Utbygging av veier, fabrikker, boliger og flyplasser på sandforekomster fører til at man ikke lengre kan utnytte dem optimalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg