lønnsnemnd

Artikkelstart

Lønnsnemnd er en offentlig oppnevnt nemnd som behandler arbeidsrettslige interessetvister, og som trer i funksjon enten hvis partene er enige om at tvisten skal avgjøres ved lønnsnemnd eller hvis myndighetene bestemmer dette. I førstnevnte tilfelle snakker vi om frivillig lønnsnemnd eller frivillig voldgift. I det siste tilfelle snakker vi om tvungen lønnsnemnd eller tvungen voldgift.

Lønnsnemndloven regulerer etter sin ordlyd bare frivillig lønnsnemnd. Det står altså ikke noe i loven om tvungen lønnsnemnd. Rikslønnsnemnda har likevel i praksis større betydning ved tvungen enn ved frivillig lønnsnemnd.

Rikslønnsnemnda og særskilte lønnsnemnder i de enkelte meklingskretser ble opprettet ved lov av 19. desember 1952. Kretslønnsnemndene var i praksis ikke i funksjon og ble derfor avskaffet da den nye lønnsnemndloven av 27. januar 2012 trådte i kraft 1. mars 2012.

Rikslønnsnemnda har sete i Oslo og har en leder og åtte andre medlemmer. Dette inkluderer to medlemmer utpekt av hver av partene i tvisten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg