Lønnsnemnd, offentlig oppnevnt nemnd som behandler arbeidsrettslige interessetvister, og som trer i funksjon enten hvis partene er enige om at tvisten skal avgjøres ved lønnsnemnd eller hvis myndighetene bestemmer dette. I førstnevnte tilfelle snakker vi om frivillig lønnsnemnd eller frivillig voldgift. I det siste tilfelle snakker vi om tvungen lønnsnemnd eller tvungen voldgift.

Lønnsnemndloven regulerer etter sin ordlyd bare frivillig lønnsnemnd. Det står altså ikke noe i loven om tvungen lønnsnemnd. Rikslønnsnemnda har likevel i praksis større betydning ved tvungen enn ved frivillig lønnsnemnd.

Rikslønnsnemnda og særskilte lønnsnemnder i de enkelte meklingskretser ble opprettet ved lov av 19. desember 1952. Kretslønnsnemndene var i praksis ikke i funksjon og ble derfor avskaffet da den nye lønnsnemndloven av 27. januar 2012 trådte i kraft 1. mars 2012.

Rikslønnsnemnda har sete i Oslo og har en leder og åtte andre medlemmer. Dette inkluderer to medlemmer utpekt av hver av partene i tvisten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.