Lønnruner utformet som fisker

Eksempel på middelalderske lønnruner utformet som fisker på en liten tretavle fra Bryggen i Bergen. Ved å telle opp finnene på venstre og høyre side av hver fisk, finner man ut hvilket runetegn figuren representerer. Venstre side gir nummer på runens ætt, høyre side plassen innen ætten. Her står det skrevet 'arii', som kan være et feilet forsøk på å gjengi navnet Arne.

Lønnruner utformet som fisker
Lisens: CC BY SA 3.0

Lønnruner er betegnelse på ulike typer kodeskrift med runer. Det fantes ulike lønnrunesystemer, belagt blant annet i nordiske runeinnskrifter fra vikingtiden og middelalderen. Kunnskaper om lønnruner er også overlevert i håndskrifter.

Et kjent system var basert på runetegnenes rekkefølge i alfabetet. Istedenfor runen som egentlig skulle stå i innskriften, brukte man tegnet som stod før eller etter denne runen. En annen vanlig type tok utgangspunkt i runealfabetets inndeling i tre ætter. Hver rune kunne identifiseres gjennom sin bestemte plass i en av ættene. I innskrifter med lønnruner kunne tegnene representeres av små strekfigurer (blant annet trær, ansikter med skjegg, fisk). Strekene på venstre side av en slik figur viste til runens ætt, strekene på høyre side til plassen i ætten. Man telte opp strekene og fant på denne måten ut hvilket runetegn figuren representerte.

Lønnruner ble trolig brukt til runeopplæring, lek og underholdning. Mer innviklede systemer kunne dessuten brukes til å forvanske innskrifter – bare de som kjente til koden, kunne tyde budskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg