løgndetektor

Artikkelstart

Løgndetektor er en populær betegnelse på et system av apparater som registrerer fysiologiske forandringer ved stress og emosjonelle reaksjoner, nå vanligvis kalt polygraf . Det som måles er gjerne hudens ledningsevne (svetting), hjerteslag, respirasjon og eventuelt blodtrykksendringer hos en person som samtidig må besvare spørsmål knyttet til et bestemt saksforhold, for eksempel en forbrytelse.

Faktaboks

Også kjent som

polygraf, lie detector (løgn-avslører)

Reaksjonene på kritiske spørsmål sammenlignes da med reaksjoner på mer nøytrale spørsmål som ikke er relatert til forbrytelsen. Løgndetektortesten måler dermed ikke løgn direkte, men emosjonelle reaksjoner (stress, skyld, angst for å oppdages) som vil kunne ledsage en løgn.

Det pågår i flere land debatt om bruken av løgndetektor ved rettssaker. Etter en høyesterettsdom fra 1996 aksepteres ikke resultatet av en løgndetektortest som bevismateriale i norske rettssaler, med en begrunnelse i personvernhensyn.

Samtidig debatteres påliteligheten til resultatene av en løgndetektortest, og hvorvidt denne er god nok til at resultatet fra polygrafiske undersøkelser kan føres som rettslig bevis. Variasjonene mellom ulike testformater og resultatene disse oppnår er store, og flere undersøkelser viser at risikoen for falske positiver er særlig høy ved et av de mest brukte testformatene: den såkalte Control Question Technique.

En del testformater lider også av konseptuelle problemer, som vil påvirke hvor pålitelige resultatene av en løgndetektortest er. Løgn er en kompleks kulturell og sosial størrelse, og det er ikke mulig å identifisere fysiologiske reaksjonsmønstre som kan knyttes opp mot kun løgn. Særlig alvorlig kan det være at den fysiologiske respons på det å bli feilaktig anklaget for det å lyve deler mange likhetstrekk med den responsen som kan ses ved faktisk løgn.

Et av testformatene som blir hevdet å gi best resultater er Concealed Information Test, også kalt Guilty Knowledge Test, hvor nevrologiske eller fysiologiske responsmønstre brukes som grunnlag for å utlede hvorvidt en person gjenkjenner steder eller objekter knyttet til for eksempel en kriminell handling. Dette testformatet har imidlertid noe begrenset anvendbarhet i strafferettslig kontekst, og har derfor vært lite brukt i kriminalteknisk arbeid internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg