Kystverneplaner, verneplaner for kystområder i Nordland og Troms. Utarbeidelse av kystverneplaner er unikt for disse fylkene, og det er ikke planlagt denne type vern andre steder i landet. Av hensyn til de særlig store verne- og næringsinteressene i kystsonen i disse to fylkene, har målet med kystverneplanene vært å sikre en helhetlig gjennomgang av både verne- og næringsinteressene.

Kystverneplanen for Nordland, vedtatt 6. desember 2002, omfatter i alt 74 verneområder med et samlet areal på 977 km2. Verneplanen skal fange opp områder som hele økologiske enheter og sikre viktige verneverdier både for dyr, fugler og planter, i tillegg til spesielle landskap og kvartærgeologiske verdier. Av de 74 verneområdene er 62 naturreservater, 3 fuglefredningsområder, 6 landskapsvernområder med dyrelivsfredning og 3 landskapsvernområder med plantelivsfredning.

Tre av områdene i kystverneplanen inngår i landsplanen for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge: Helgelandsøyene (Ytre Vegaøyan verneområde og Muddværet fuglefredningsområde), Svellingsflaket (Svellingsflaket landskapsvernområde) og Røstøyene (Røstøyan landskapsvernområde og Nykan naturreservat).

Kystverneplanen for Troms, vedtatt 4. juni 2004, omfatter i alt 40 områder langs kysten av Troms. Rebbenesøy i Karlsøy kommune er et av disse verneområdene. Særlig når det gjelder sjøfugl og landskap har kysten av Troms meget viktige naturverdier. De kystalpine formasjonene, fjordene og skjærgårdsområdene i Troms er sjeldne og verneverdige landskapstyper i internasjonal sammenheng. Mange av områdene i verneplanforslaget omfatter tidligere fredlyste egg- og dunvær. De 34 nye verneområdene er 18 naturreservater, 13 landskapsvernområder, 1 plantefredningsområde, 1 naturminne samt utvidelse av Ånderdalen nasjonalpark. Områdene utgjør et totalareal på ca. 520 km2. Av dette er 245 km2 sjøareal, som utgjør 2,1 % av samlet sjøareal innenfor grunnlinjen i fylket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.