Kystgeit
Av /Kystmuseet i Sogn og Fjordane.
Lisens: CC BY NC 2.0

Kystgeit er en norsk geiterase, skiller seg fra norsk melkegeit ved at den er avlet primært på kjøttegenskaper og overlevelse under værharde forhold.

I Selje kommune på Nordvestlandet har det vært holdt kystgeit fram til i dag. Dessuten finnes forvillede populasjoner av kystgeit på øyene Skorpa i Herøy og Sandsøya i Sande på Sunnmøre. Disse er etterkommere av besetninger fra den gang øyene var bebodd.

Rasen regnes som kritisk truet med i alt noen få hundre individer. I senere år er det etablert mindre besetninger av kystgeit i andre fylker, som Trøndelag og Nordland. Det er igangsatt forsøk med kystgeit på øyene i Oslo kommune som tiltak for å hindre gjengroing.

Kystgeit skiller seg fra norsk melkegeit ved at den gir mindre melk, men har større kjøttfylde. Den har sterke bein og tett ragg og underull som gjør den godt egnet til å gå ute hele året i ulendt terreng og barskt klima. Moregenskapene, altså evnen til å ta seg av kjea sine, er gode.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg