kvikksølvklorider

Artikkelstart

Kvikkslølvklorider er en fellesbetegnelse for kjemiske forbindelser av grunnstoffene kvikksølv og klor. Det finnes enverdig og toverdig kvikksølvklorid, med kjemisk formel henholdsvis Hg2Cl2 og HgCl2.

Faktaboks

Uttale
kvikksølvklorˈider

Kvikksølv(I)klorid

Kvikksølv(I)klorid, Hg2Cl2, er tungt løselig i vann og fortynnede syrer; det fås som en hvit, glinsende masse ved å sublimere en blanding av kvikksølv og kvikksølv(II)klorid etter følgende reaksjonsligning:

Hg + HgCl2 = Hg2Cl2,

eller ved å felle en løsning av et kvikksølv(I)salt med kloridioner. I lys farges kvikksølv(I)klorid svart på grunn av utskilt metall. Ved behandling med ammoniakk skjer en disproporsjonering;

Hg2Cl2 + 2NH3 = Hg + HgNH2Cl + NH2Cl

og det hvite bunnfallet (HgNH2Cl) farges svart av metallisk kvikksølv. Det gamle navnet kalomel (av gresk 'vakker', og 'svart') for Hg2Cl2 har sin opprinnelse i denne fargeforandringen.

Bruksområder

Fordi kvikksølv(I)klorid er så tungt løselig, er det lite giftig og har derfor medisinsk anvendelse. Det brukes også ved porselensmaling, i grøntlysende fakler, i tøytrykk, ved galvanoplastikk og til kalomelelektroder.

Kvikksølv(II)klorid

Kvikksølv(II)klorid, også kalt sublimat, HgCl2, er et hvitt stoff som fås ved sublimasjon (derav trivialnavnet) ved å varme opp kvikksølv(II)sulfat og natriumklorid:

HgSO4 + 2NaCl = HgCl2 + Na2SO4

Teknisk fremstilles kvikksølv(II)klorid for det meste ved å varme opp kvikksølv med overskudd av klor. HgCl2 er relativt løselig i vann, men har en betydelig større løselighet i organiske væsker som metanol og aceton. HgCl2 er utpreget kovalent og foreligger som lineære molekyler i fast tilstand. Vandige løsninger reagerer tydelig surt, men leder elektrisk strøm svært dårlig. Kvikksølv(II)klorid er derfor bare svakt dissosiert i vandig løsning. Kvikksølv(II)klorid lar seg lett redusere av svake reduksjonsmidler, med for eksempel tinn(II)klorid fås først kvikksølv(I)klorid og deretter fritt kvikksølv:

2HgCl2 + Sn2+ = Hg2Cl2 + Sn4+ + 2Cl; Hg2Cl2 + Sn2+ = 2Hg + Sn4+ + 2Cl.

Bruksområder

Kvikksølv(II)klorid er meget giftig. 0,2 g virker dødelig på voksne mennesker. På grunn av sine antiseptiske egenskaper blir kvikksølv(II)klorid anvendt som desinfeksjonsmiddel ved sårbehandling («sublimatpastiller»), til desinfeksjon av sykehusredskaper, kirurgiske instrumenter og liknende. Det anvendes videre til konservering av tre og anatomiske preparater, til etsning og bronsering av jern og stål, ved blekkfabrikasjon og som negativforsterker ved fotografering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg