Kvelstoff er et foreldet navn på grunnstoffet nitrogen. Det var i bruk på norsk fra slutten av 1700-tallet til 1962. Da foreslo et nomenklaturutvalg i Norsk Kjemisk Selskap å erstatte kvelstoff med navnet nitrogen, som ledd i et tiltak for å internasjonalisere navn på grunnstoffene.

Norsk hadde fått navnet fra tysk, hvor grunnstoffet fortsatt heter Stickstoff (sticken betyr å kvele). På svensk heter grunnstoffet kväve og på dansk kvælstof. I dag bruker danskene fortsatt kvælstof om gassen N2 og nitrogen om atomet når det inngår i kjemiske forbindelser.

Navnet kvelstoff synes å ha gått helt ut av bruk i Norge.

Nitrogengass ble oppdaget av flere på 1700-tallet, men de fleste gir Daniel Rutherford æren for å være den første i 1772. Antoine Laurent Lavoisier kalte gassen azote, fra greske ordet asotos, som betyr livløs. Dette navnet brukes fortsatt på fransk. Både kvelstoff og azote kommer fra den samme observasjonen, nemlig at dyr døde i en atmosfære hvor oksygengassen var fjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg