Kvas er en kald drikke som ser ut som mørkt øl. Den lages av rugbrød eller kavring som gjæres. Kvas kan også lages av rugmel og malt rørt ut i vann. Smaken er syrlig og kan ligne maltøl. Alkoholinnholdet er ofte nærmest null og er sjelden høyere enn 1,5 prosent.

Ordet ‘kvas’ henger sammen med det russiske verbet for å gjære og å syre. Opphav i Russland, men er nå utbredt i BaltikumPolen og Transkaukasus. Drikken var på vei ut etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 da tilbudet på kullsyreholdige leskedrikker økte, men har seinere gjort et kraftig oppsving.

Tidligere ble kvas gjerne solgt på gata fra små tankbiler, men selges nå stort sett i plastflasker. Flaskeversjonen har ofte kullsyre. Kvas er av og til smakstilsatt med for eksempel rødbete, jordbær, mynte, humle, eple og annet. Kvas brukes som ingrediens i kalde, syrlige supper, som okrosjka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.