Kvas er en kald drikke som ser ut som mørkt øl. Den lages av rugbrød eller kavring som gjæres. Kvas kan også lages av rugmel og malt rørt ut i vann. Smaken er syrlig og kan ligne maltøl. Alkoholinnholdet er ofte nærmest null og er sjelden høyere enn 1,5 prosent.

Ordet ‘kvas’ henger sammen med det russiske verbet for å gjære og å syre. Opphav i Russland, men er nå utbredt i BaltikumPolen og Transkaukasus. Drikken var på vei ut etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 da tilbudet på kullsyreholdige leskedrikker økte, men har seinere gjort et kraftig oppsving.

Tidligere ble kvas gjerne solgt på gata fra små tankbiler, men selges nå stort sett i plastflasker. Flaskeversjonen har ofte kullsyre. Kvas er av og til smakstilsatt med for eksempel rødbete, jordbær, mynte, humle, eple og annet. Kvas brukes som ingrediens i kalde, syrlige supper, som okrosjka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.