kvas

Tønne med kvas i Tbilisi, Georgia.

Artikkelstart

Kvas er en kald drikke som ser ut som mørkt øl. Den lages av rugbrød eller kavring som gjæres. Kvas kan også lages av rugmel og malt rørt ut i vann. Smaken er syrlig og kan ligne maltøl. Alkoholinnholdet er ofte nærmest null og er sjelden høyere enn 1,5 prosent.

Faktaboks

Også kjent som

kvass

litauisk gira

Ordet ‘kvas’ henger sammen med det russiske verbet for å gjære og å syre. Lignende drikker har eksistert langt tilbake i tid, blant annet i det østlige Middelhavsområdet. Det vi dag kaller kvas, har sitt opphav i Russland, og er omtalt Nestorkrøniken fra 1100-tallet. Drikken er nå utbredt også i i Baltikum, Polen og Transkaukasus. Drikken var på vei ut etter Sovjetunionens oppløsning i 1991, da tilgangen på kullsyreholdige leskedrikker økte, men har seinere gjort et kraftig oppsving.

Tidligere ble kvas gjerne solgt på gata fra små tankvogner, men selges nå stort sett i plastflasker. Flaskeversjonen har ofte kullsyre. Kvas er av og til smakstilsatt med for eksempel rødbete, jordbær, mynte, humle, eple og annet. Kvas brukes som ingrediens i kalde, syrlige supper, som okrosjka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Marius Garshol

Det er vanlig å skrive at kvass kommer fra Russland, men kvass er langt eldre enn Russland, og ingen vet når eller hvor drikken skriver seg fra. Første skriftlige omtale er i Nestorkrøniken, fra Kiev, 1163.

svarte Jørn Holm-Hansen

Takk for innspill. Jeg har presisert at drikken har eldre røtter. Du vet det sikkert, men på hjørnet av Bernt Ankers gate og Calmeyers gate ligger en matbutikk for østeuropeiske lekkerbiskener. Der her de flere kvasmerker til salgs på flaske.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg