Kvantiserte virvler er en type strømningsmønstre som opptrer i superledere og superflytende tilstander i væsker eller Bose-Einstein kondensater.

En virvel betegner en sirkulær strømning rundt en akse, der hastigheten avtar med økende avstand fra aksen. Styrken til virvelen er karakterisert ved sirkulasjonen, som er linjeintegralet av hastigheten langs en kurve rundt aksen. I en vanlig virvel kan sirkulasjonen ha alle mulige verdier. I en kvantisert virvel, i for eksempel superflytende helium, er sirkulasjonen lik et helt antall virvelkvanter. I helium er en virvelkvant lik Plancks konstant ganger massen til et heliumatom. Kvantiserte virvler i en superfluid tilstand produseres vanligvis ved å la en beholder som inneholder superfluidet rotere.

I superledende materialer er det strømmer av elektronpar, kalt Cooper par, som utgjør strømningsmønsteret. De kvantiserte virvlene i superledere kalles superledende vortekser.

I superfluider er det enten atompar (som i 3He) eller enkelt-atomer (som i 4He eller Bose-Einstein kondensater laget av andre typer atomer enn He) som utgjør strømningsmønsteret.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.