Kvantiserte virvler er en type strømningsmønstre som opptrer i superledere og superflytende tilstander i væsker eller Bose-Einstein kondensater.

Faktaboks

Uttale
kvantisˈerte virvler
Også kjent som

kvantiserte vortekser eller kvantevortekser

Fysisk beskrivelse

En virvel betegner en sirkulær strømning rundt en akse, der hastigheten avtar med økende avstand fra aksen. Styrken til virvelen er karakterisert ved sirkulasjonen, som er linjeintegralet av hastigheten langs en kurve rundt aksen. I en vanlig virvel kan sirkulasjonen ha alle mulige verdier. I en kvantisert virvel, i for eksempel superflytende helium, er sirkulasjonen lik et helt antall virvelkvanter. I helium er en virvelkvant lik Plancks konstant ganger massen til et heliumatom. Kvantiserte virvler i en superfluid tilstand produseres vanligvis ved å la en beholder som inneholder superfluidet rotere.

I superledende materialer er det strømmer av elektronpar, kalt Cooper par, som utgjør strømningsmønsteret. De kvantiserte virvlene i superledere kalles superledende vortekser.

I superfluider er det enten atompar (som i 3He) eller enkelt-atomer (som i 4He eller Bose-Einstein kondensater laget av andre typer atomer enn He) som utgjør strømningsmønsteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg