Kvanteakustikk, undersøkelser av kvanteeffekter på forplantning og absorpsjon av lydbølger. Generelt vil kvanteeffekter øke med høyere frekvenser og lavere temperaturer.

Det er særlig i sammenheng med forplantning av høyfrekvent lyd i superflytende helium at forskningen innen kvanteakustikken har betydning. På tilsvarende måte som for lys, som både kan opptre som bølger og partikler, fotoner, har lyd en slik dobbelt natur. Under ordinære forhold observeres kun lydens bølgenatur. Men når høyfrekvent lyd sendes oppover mot overflaten i superflytende helium, som har temperatur under 2,17 K, opptrer en effekt, fonoatomær effekt, som svarer til fotoelektrisk effekt for lys. Lydpartikler, kalt fononer, kan da slå løs heliumatomer fra overflaten av væsken, på tilsvarende måte som fotoner slår elektroner løs fra et metall i den fotoelektriske effekt. I likhet med fotoner, har fononer en energi lik Plancks konstant ganger frekvensen til lyden.

Øvrige fenomener som studeres innenfor kvanteakustikken er: svekkelse av lyd som forplanter seg pga. fonon–fonon-vekselvirkning, resonansabsorpsjon av fononer og fononmasere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.