Kvalitetskontroll er tiltak som skal sikre at et produkt tilfredsstiller definerte spesifikasjoner.

Riktig kvalitet sikres ved enten å kontrollere selve produktet eller ved å kontrollere prosessen som benyttes for å produsere produktet. Dette gir grunnlag for to ulike kontrollaktiviteter: mottakskontroll og prosesskontroll.

Om et produkt tilfredsstiller kvalitetsspesifikasjonene eller ikke, kan avgjøres ved visuell inspeksjon eller ved måling av bestemte egenskaper (som for eksempel dimensjon, overflatekarakteristika, styrke etc.) hos produktet.

For å være helt sikker på å unngå feil, må alle produserte produkter kontrolleres. Ved masseproduksjon blir dette en omfattende aktivitet. Det førte til at det i begynnelsen av forrige århundre ble utviklet statistiske metoder som gjorde det mulig å sikre tilfredsstillende kvalitet ved å kontrollere et utvalg av produkter. Pioneren på dette var Walter A. Shewart (1891 – 1967) som i 1924 lanserte sine kontrolldiagrammer.

Kvalitetskontroll versus kvalitetssikring

Kvalitetssikring er planlagte og systematiske aktiviteter som gjøres for å oppnå at et produkt eller en tjeneste vil oppfylle kravene til kvalitet. Mens kvalitetskontroll baseres på kontroll av et ferdig produsert produkt, er kvalitetssikring i større grad et organisatorisk tiltak av forbyggende karakter. Målet her er å unngå at det produseres produkter med feil. Kvalitetssikringen omfatter hele produktutviklings- og produksjonsprosessen. Det blir viktig å designe produktet slik at feil under produksjon kan unngås, og det er viktig å designe produksjonsprosessen slik at feil oppdages (og derved unngås) før avvik inntreffer.

Statistisk mottakskontroll

Operasjonskarakteristikk

Eksempel på opersjonskarakteristikk for stikkeprøveplanen N=1500, n=200, c=4

Operasjonskarakteristikk
Lisens: CC BY SA 3.0

Statistisk mottakskontroll (også kalt stikkprøvekontroll) skal sikre at partier av produkter som en virksomhet mottar, skal ha riktig kvalitet. Dette gjelder både dersom produktet inngår som en komponent for videre foredling (ledd i en verdikjede) eller det er et sluttprodukt.

Dersom varepartiet inneholder N enheter, tas en stikkprøve på n enheter (tilfeldig valgt). Enhetene i stikkprøven kontrolleres 100% og antall enheter som avvises (vrak) telles opp. Dersom dette antallet er mindre enn en definert grense, c, godtas hele partiet. I motsatt fall avvises hele partiet. For masseproduserte produkter må det kunne aksepteres en viss vrakandel. Mottakskontrollen skal sikre at partier med for høy vrakandel avvises.

De tre størrelsene N, n og c definerer det som kalles en stikkprøveplan. Sannsynligheten for at et parti med vrakandel p aksepteres kalles akseptsannsynligheten (Pa). For en gitt stikkprøveplan (definert ved N, n og c) vil akseptsannsynligheten være en funksjon av vrakandelen i partiet. Denne funksjonen kalles stikkprøveplanens operasjonskarakteristikk.

Statistisk prosesskontroll

Shewart-diagram

Eksempel på Shewart-diagram for statistisk prosesskontroll. Øverste diagram er et X-middeldiagram. Her plottes middelverdien av verdien for hver enkelt stikkprøve inn. Nederste diagram er et R-diagram. Her plottes variasjonsvidden for hver enkelt stikkprøve inn, Variasjonsvidden er differansen mellom største og minste verdi i stikkprøven. Den heltrukne horisontale linjen i hvert enkelt diagram er middelverdi. ØKG og NKG er henholdsvis øvre og nedre kontrollgrense. X-middeldiagrammet viser at prosessen «drifter» opp mot ØKG. Den passerer ØKG i stikkprøve 32. Da blir prosessen justert. Etter justering har prosessen samme tendens til å «drifte» mot ØKG. R-diagrammet viser verdier på begge sider over hele tidsforløpet uten av kontrollgrensene brytes. Konklusjonen er at prosessens variasjonsvidde er under kontroll, men middelverdien krever justering med jevne mellomrom. Årsaken kan for eksempel være slitasje av et verktøy.

Shewart-diagram
Lisens: CC BY SA 3.0

Statistisk prosesskontroll benyttes for å overvåke at en produksjonsprosess gir produkter med riktig kvalitet. Kontrollen er basert på at produksjonsprosessens kvalitet kan defineres ut to størrelser:

  • Aritmetisk gjennomsnittsverdi for det prosessmålet som anvendes (for eksempel diameter på en aksling)
  • Prosessens standardavvik som angir hvor stor variasjon prosessen kan forventes å gi.

Det tas stikkprøver med jevne mellomrom der verdi for prosessmålet bestemmes for hvert enkelt produkt i stikkprøven. Faller verdiene omtrent jevnt rundt gjennomsnittsverdien, antas prosessen å være under kontroll. Er verdiene utenfor en definert øvre eller nedre grense, må prosessen justeres.

En egen type kontrolldiagram (Shewart-diagram) benyttes til dette formålet. Observasjonene plottes inn i diagrammet langs en tidsakse. Diagrammet viser middelverdi samt øvre og nedre kontrollgrense. Det er vanlig å benytte to diagrammer:

  • X-middel-diagram hvor middelverdien for måleverdien for produktene i stikkprøven plottes inn
  • R-diagram hvor variasjonsvidden plottes inn.

Variasjonsvidden, R, er differansen mellom største og minste måleverdi i stikkprøven.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aune, A. (1996). Kvalitetsstyrte bedrifter, 2. utgave. Oslo: Ad Notam Gyldendal.
  • Lereim, J. (2013). Kvalitetsledelse i prosjekter. Oslo: Akademika.
  • Rolstadås, A., Andersen, B., Schjølberg, P. (1999). Produksjons- og driftsteknikk. Trondheim: Tapir forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg