Kvadrupel-alliansen var en allianse som ble inngått mellom Storbritannia, Frankrike og Østerrike i London i august 1718. Nederland sluttet seg til 1½ år senere.

Faktaboks

Uttale
kvadrˈupel-alliˈansen
Også kjent som

firemaktsalliansen, firemaktsforbundet

Avtalen garanterte tronfølgen i Storbritannia for huset Hannover, og tronfølgen i Frankrike for huset Orléans dersom Ludvig 15 døde barnløs. Den tysk-romerske keiser Karl 6 frasa seg alle krav på Spania, men til gjengjeld skulle han få bytte Sardinia mot Sicilia hos Savoie. Filip 5 av Spania skulle gi opp alle krav på Frankrike og de gamle spanske landene i Italia og Nederland, og hans sønn skulle sikres tronfølgen i de italienske fyrstestatene Parma, Piacenza og Toscana. Viktor Amadeus av Savoia sluttet seg til avtalen i november 1718. Etter at Storbritannia hadde slått Spania til sjøs, og en fransk styrke var gått over Pyreneene, måtte Filip 5 gå med på bestemmelsene i alliansen i januar 1720.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg