Kvadrofoni er en fire-kanals lydgjengivelse der fire høyttalere står plassert slik at det er én høyttaler i hvert av lytterommets fire hjørner.

Faktaboks

Uttale
kvadrofonˈi
Etymologi
fra italiensk, av kvadr- og -foni
Også kjent som

engelsk quadraphonic sound

Systemet ble introdusert på markedet tidlig på 1970-tallet, men fikk ikke stor utbredelse som massemedium; av datidens analoge lagringssystemer var det kun lydbånd som kunne overføre fire separate lydkanaler, og forsøk som ble gjort med å benytte grammofonplatens to separate stereo-kanaler (gjennom en koding/dekodingsprosess) var lite vellykket. Selve prinsippet har imidlertid overlevd i dagens surround sound lydanlegg (særlig for video), i denne terminologien ville et kvadrofonianlegg bli betegnet med 4.0 (fire kanaler, ingen egen basskanal).

Til tross for den manglende interessen i markedet ble mange lydproduksjoner på 1970-tallet produsert med tanke på en flerkanals utgivelse; på studiosiden hadde man ikke de samme begrensningene som i konsumentmarkedet. Dette har gitt mange muligheter for nyutgivelser av eldre innspillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg