Kursskriver
T.v.: Tradisjonell kursskriver med papir. T.h.: Kursskriver på skjermbilde som er del av skipets autopilot.
Kursskriver
Lisens: CC BY SA 3.0
Ferdskriver (VDR)
Eksempel på lagringsenheter for data fra ferdskriver (VDR) på skip. T.v. en variant med kombinert nødpeilesender.
Ferdskriver (VDR)
Lisens: CC BY SA 3.0

Kursskriver er et instrument som registrerer kursen et fartøy styrer til enhver tid. Informasjon er basert på informasjon fra skipets gyrokompass.

I utgangspunktet var kursskrivere et instrument hvor skipets kurs, samt rorvinkel ble fortløpende plottet på et papir. Utskriften ble arkivert om bord. Dette for å kunne rekonstruere skipets bevegelser og manøvre i eventuelle tvister, undersøkelser og sjørettsaker. Nyere versjoner av kursskrivere kan være basert på elektroniske skjermer, og være en del av skipenes autopilotsystem. Kursinformasjon kan da lagres en gitt tid.

Nå er kursskrivere på skip over 3000 tonn normalt erstattet med godkjent ferdskriver (VDR, Voyage Data Recorder). VDR lagrer omfattende informasjon fra skipets instrumenter, utover kun kurs og rorbevegelse. Data blir lagret i en brann- og trykksikker kapsel, som oftest er plassert på styrehustak, eventuelt i en kombinert nødpeilesender (EPIRB). Opptak fra VDR kan avspilles i egnet programvare på PC. Kravene til slik instrumentering er forankret i IMO’s sjøsikkerhetskonvensjon (SOLAS).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjerstad, Norvald (2022). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg