Kurgan er en arkeologisk betegnelse for gravhauger i Russland og det russiske språkområdet i Europa og Asia.

Faktaboks

Uttale
kurgˈan
Også kjent som

russisk Курган

Kurgan er opprinnelig et tatarisk ord, senere opptatt i russisk som betegnelse for gravhauger i sin alminnelighet, uten hensyn til haugenes form eller alder. I internasjonal arkeologisk terminologi brukes ordet også ofte om gravhauger overhodet innen det russiske språkområdet i Europa og Asia, men mest om bronsealderens og den tidligste jernalderens gravhauger i det sør-russiske steppeområdet.

Haugene kan være av meget forskjellig størrelse og inneholde graver av meget ulik konstruksjon; ofte inneholder de flere graver, og man kan se at haugen er bygd på litt etter litt etter hvert som nye graver kom til. De døde er vanligvis plassert sittende eller liggende på siden og er dekket av rød oker. Gravgodset består av leirkar, våpen og smykker av stein, kobber og andre metaller.

Enkelte kurganer kan være meget store og opptil 10 meter høye, og kan inneholde meget rike fyrstegraver. Best kjent av disse er de store kurganer i Ukraina og Sør-Sibir. Mange av de eldste gravhaugene kan være brukt til nye begravelser i langt senere tid, av skyterne og sarmatene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg