Kunstavgiftsloven er en norsk lov som fastsetter avgiften på omsetning av billedkunst. Loven legger også grunnlaget for Bildende Kunstneres Hjelpefond siden den bestemmer at avgiften skal gå uavkortet til fondet. Avgiften gjelder kun originaleksemplarer av billedkunst som malerier, tegninger, trykk, skulpturer og fotografier. Avgiftsplikten gjelder kun kunst til en salgsverdi av minst 2 000 kroner eksklusiv merverdiavgift.

Faktaboks

Fullt navn
lov om avgift på omsetning av billedkunst m.m.
Kortnavn
kunstavgiftsloven
Trådt i kraft
15.11.1948
Lovdata-ID
NL/lov/1948-11-04-1

Plikten til å betale avgift inntrer i utgangspunktet ved offentlig omsetning, inkludert videresalg. Avgiften er på inntil 5% av kjøpesummen og fastsettes nærmere av Kultur- og likestillingsdepartementet ved forskrift. Avgiften innkreves som hovedregel av selger overfor kjøper og brudd på avgiftsplikten kan straffes med bøter.

Hjelpefondet ble opprettet i 1948 av Stortinget på initiativ av kunstneren Ulrik Hendriksen som var leder for Bildende Kunstneres Styre på tiden, og har som formål blant annet å støtte ny norsk kunstproduksjon og å fremme norsk kunst. Avgiften trer inn i stedet for det tradisjonelle «droit de suite» som er vanlig i mange land, hvor kunstneren får en andel av kjøpesummen ved videresalg av sitt kunstverk. Fondet fungerer slik mer utjevnende og likebehandlende overfor billedkunstnere, og retter seg følgelig mot mer overordnede formål for kunstmiljøet generelt. Kultur- og likestillingsdepartementet bestemmer styrets sammensetning og nærmere regler for forvaltningen av fondet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg