Kunnskap-først-epistemologi er en nyere retning i erkjennelsesteori der begrepet kunnskap fungerer som et primitiv, slik at man bruker kunnskap som utgangspunkt for å forklare andre ting, heller enn å søke å begrunne og forklare hva kunnskap er. Tradisjonell erkjennelsesteori har gjerne gått motsatt vei, ved å forsøke å forklare og forstå kunnskap ved hjelp av andre mer grunnleggende begreper.

Denne filosofiske retningen knyttes gjerne til den britiske filosofen Timothy Williamson (f. 1955). I boken Knowledge and its Limits argumenterer han for at vi bør behandle begrepet kunnskap som et grunnleggende (primitivt) begrep. Ifølge Williamson er det feilslått å forsøke å analysere eller forstå kunnskap gjennom å definere begrepet. Snarere er kunnskap et primitivt begrep som bør brukes for å belyse og definere andre begreper, så som begrunnelse, evidens eller sannhet. Williamson argumenterer for at det får en rekke erkjennelsesteoretiske konsekvenser å snu bildet på hodet slik, blant annet at man kan løse en del tradisjonelle utfordringer knyttet til skeptisisme og evidens.

Dette synet er også representert av andre filosofer, som Keith Hossack, John Hawthorne og Jason Stanley.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg