Kumys (fra turkotatarsk, uttales ko’mys) er en kald kefir-lignende drikk av gjæret hoppemelk. Den er lettfordøyelig, syrlig, avkjølende og lett boblende. For de fleste krever kumys en viss tilvenning ettersom smaken er temmelig stram. Alkoholgehalten er under to prosent.  

Kumys har sin opprinnelse blant nomadefolkene i steppeområdene i Sentral-Asia og Mongolia, men drikkes nå over hele det tidligere Sovjetunionen, ofte i en tilpasset versjon basert på kumelk. Kumys er rik på vitaminer og mineraler og kompenserte for steppefolkenes vanskelige tilgang på frukt og grønt.

Kumys ble hyppig brukt på russiske sanatorier fra midten på 1800-tallet som helsedrikk. Det ble opprettet en rekke såkalte kumysoletsjébnitsa’er (kumysklinikker). Så å si alle forsvant med oppløsningen av Sovjetunionen. 

Marco Polo skrev på 1200-tallet at kumys i velsmak stod på høyde med hvitvin

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.