Kuldeskader er skader på ulike deler av en plante grunnet lave temperaturer. Planteartenes evne til å tåle lav temperatur er høyst forskjellig. Man skiller gjerne mellom kjøleskader, som oppstår ved temperaturer over 0 °C, og frostskader ved temperaturer under 0 °C.

Tropiske og subtropiske planter skades ofte selv ved temperaturer langt over 0 °C. Enkelte planter kan skades allerede ved 12–13 °C, for eksempel banan (frukten). Virkningen er blant annet avhengig av varigheten. 0,5–5 °C i 1–2 døgn, vil for eksempel være meget skadelig for planter som ris, bomull og jordnøtt, mens mais og vannmelon klarer seg noe bedre, og soyabønne og tomat skades ikke. Planter i vårt klima er vanligvis resistente mot temperaturer ned til ca. 0 °C. Om resistens overfor lavere temperatur, se frostresistens.

Tilpasninger

Genetisk tilpasning til lavere temperatur, for eksempel i høyere områder, øker kulderesistensen. Dessuten kan resistensen ofte øke når plantene først herdes ved moderat, men ikke skadelig kulde. En plutselig eksponering til ca. 0 °C vil derimot være skadelig.

Skademekanisme

Årsaken til kuldeskade ser blant annet ut til å være bestemt av forholdet mellom mettede og umettede fettsyrer i cellemembranenes lipider. Ved synkende temperatur vil membranene stivne eller krystallisere, først membraner med høy andel av mettede fettsyrer. Planter med stor andel av umettede fettsyrer er derfor mer resistente overfor lav temperatur. Når membraner blir mer faste ved lav temperatur, ødelegges deres gjennomtrengelighet og transportfunksjon, og flere prosesser, for eksempel fotosyntesen og sukkertransporten, blir hemmet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg